Index Vakbarát Hírportál

Újra lehet ciánbombával ölni a vadállatokat Amerikában

2019. augusztus 9., péntek 12:38

Újra lehet rókákat, prérifarkasokat, és vadkutyákat elpusztítani a köznyelven csak ciánbombának nevezett csapdákkal, amiknek a használatát újra engedélyezte az amerikai kormány a természetvédők tiltakozása ellenére.  

A természetvédelmi hatóság is használja az M-44 nevű csapdákat, amiket a köznyelv ciánbombának hív. Ezeket a földbe szúrják, és mikor egy állat ráharap, a földfelszín feletti csalira, akkor a kapszula felrobban, és a nátrium-cianid azonnal megöli az állatot. A gond csak az, hogy 2018-ban például a 6579 elpusztult állatból 200 volt olyan, ami potenciálisan nem volt célpont. Többségük házi kedvenc, de veszélyeztetett állatok tetemeit is megtalálták. 

Az M-44-et néhány hónapig tiltották az után, hogy egy kutyáját sétáltató fiút megsebesített, a kutyát pedig azonnal megölte a csapda. Az eset óta annyi változás történt, hogy az utak 30 méteres körzetében nem lehet ilyen csapdát elhelyezni.

A Biológiai Diverzitás Központ szerint a természetvédelmi hatóságok számai nem a valóságot mutatják, sokkal nagyobb pusztítást végeznek az élővilágban ezek a csapdák, ráadásul az új szabályozás sem javít majd azon, hogy sok potenciálisan nem célpont állat pusztul majd el. A természetvédelmi hivatalhoz néhány nap alatt több mint húszezer levél érkezett, amikben azt kérték, hogy újra tiltsák be ezeket a csapdákat, de egyelőre úgy tűnik, hogy 2021-ig biztosan marad a módszer. 

Rovatok