Index Vakbarát Hírportál

A kalcium egyáltalán nem jó az allergiára

2019. augusztus 12., hétfő 21:54

A kalcium semmit nem használ az allergiás tünetekre – mondta Nékám Kristóf, a Magyar Allergiaszövetség elnöke hétfő este a köztévében. A szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy egy tizennégy éves fiú megmentette egy allergiás kislány életét adrenalininjekcióval.

Nékám szerint bárki hozzájuthat allergiaellenes szerekhez, a háziorvos is felírhatja. A szakember szerint, ha valakinek allergiaszerű tünetei vannak, el kell mennie orvoshoz, diagnosztizáltatnia kell. Nem súlyos tüneteknél is érdemes valamilyen terápiát alkalmazni, a tünetek mérséklésére, súlyosabbá válásuk megelőzésére – tette hozzá.

Magyar orvosok három éve facebookos kezdeményezést indítottak a kalcium ellen – a hazai orvostársadalom nagy része ugyanis megszokásból kalciummal kezel olyan dolgokat, amikre az az orvostudomány szerint hatástalan. A köztudatban még mélyebben van ott a kalciumba vetett hit, és ez még súlyosabb gond: emberek halhatnak meg, míg a kalcium hatására várnak súlyos allergiás reakciónál.

Arról, hogy miért ragadt meg a kalciummal kapcsolatos tévhit a hazai orvostársadalomban, illetve hogy tulajdonképpen mire is jó a kalcium, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Rovatok