Index Vakbarát Hírportál

Már a kamerában lecsaphatnak képeinkre a hekkerek

2019. augusztus 12., hétfő 10:11

Nincsenek biztonságban személyes adataink a fényképezőgépeinkben sem – ezt a Las Vegas-i Defcon hekkerkonferencián demonstrálta sikerrel Eyal Itkin, a Check Point Software Technologies kiberbiztonsági kutatója. A szakember egy Canon EOS 80D digitális tükörreflexes fényképezőgépbe tört be sikeresen, és telepített rá egy zsarolóprogramot.

Itkin a kamera wifi-modulját használta a hekkeléshez, és mint rámutatott, hasonló sérülékenysége lehet egy sor fényképezőgépnek, amelyek hasonló drót nélküli technológiát használnak.

A kamerák jó része ugyanis meglehetősen alacsony védettséggel rendelkezik, ahhoz, hogy káros programot telepítsen rájuk egy rossz szándékú hekker, nem is kell semmiféle engedély a tulajdonostól, elég ha csak bekapcsolva marad a wifi vagy a bluetooth a gépen.

Itkin azt javasolja, hogy amikor nem használjuk, tartsuk kikapcsolva a kameránk drótnélküli opcióit, ezzel előzhetjük meg leginkább az ártó szándékú betörést. A szakember arról is beszámolt a Defconon, hogy értesítette a Canont a biztonsági hibáról, és a japán cég időközben kiadott egy javítást a kamerák szoftveréhez. A Canonosok tehát jobban teszik, ha letöltik kameráikra a legfrissebb firmware-t. (Mashable)

Rovatok