Index Vakbarát Hírportál

Robotot küldenek az oroszok a Nemzetközi Űrállomásra

2019. augusztus 13., kedd 15:07

A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség a tervek szerint 2019. augusztus 22-én egy orosz fejlesztésű humanoid robotot küld a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA Robonaut 2 robotja után ez lesz a második hasonló szerkezet az ISS-en.

A Skybot F-850 nevű, korábban Fedor (Final Experimental Demonstration Research) néven emlegetett robot a Szojuz MSz-14, pilóta nélküli űrhajó fedélzetén utazik majd az űrállomásra, jelentette a Ria Novoszty hírügynökség. A Skybot F-850 amerikai elődjéhez képest sokkal emberszerűbb, karjai lábai úgy mozognak, ahogy azt VR-szemüveggel és -kesztyűvel felszerelkezett irányítója szeretné.

Az orosz szakemberek szerint egy napon a robot képes lesz majd segédkezni egy űrbázis felépítésében, valamint fontos szerepe lehet az űrhajókon kívül végzendő munkák és az űrséták során, mivel nincsen szüksége külön űrruhára. A közelgő űrrepülés előtt egy hónappal saját Twitter-fiókot is is létrehoztak neki, ahol követni lehet a vele kapcsolatos híreket.

A Skybot F-850 a dokkolás után az ISS orosz részén fog lakni, ahol az orosz űrhajósok különféle teszteket, kísérleteket végeznek majd vele. A robot a tervek szerint szeptember 7-én tér vissza a Földre.

Rovatok