Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen pusztulnak az alaszkai lazacok, mert túl meleg a víz

2019. augusztus 17., szombat 23:36 | aznap frissítve

Tömeges lazacpusztulásról számoltak be Alaszkában, miután a környéken eddig sosem látott hőhullám tombolt idén nyáron - írja a CNN. Júliusban az átlaghőmérséklet 3 fokkal volt magasabb a megszokottnál. 

A vörös lazac, a ketalazac és a gorbusalazac állományából is nagy számban találtak elpusztult egyedeket. 

Július végén egy halakkal foglalkozó bizottság vezetője több tudóssal együtt felutazott az alaszkai Koyokuk folyóhoz, mert haltetemekről érkezett onnan jelentés. Ekkor 850 tetemet számoltak össze.

Sérülésekre, parazitákra. betegségekre vagy fertőzésekre utaló nyomokat kerestek rajtuk, de nem találtak semmi ilyesmit. 

Szinte az összes lazacnak amit találtak gyönyörűszép, egészséges ikra volt a hasában, ahogy a fenti képeken is látszik. Mivel a pusztulás ideje egybeesett az extrém hőhullámmal, arra jutottak, hogy az ezáltal okozott stressz miatt pusztulhatott el ennyi állat. 

Az egyik kutató, aki már nyolc éve dolgozik ezen a területen, azt mondta, még sosem hallott ekkora mértékű pusztulásról a lazacok közt. "Szerintem senki nem számított ilyen tömegekre" - mondta a kutató. 

A hőhullám idején nemcsak a levegő-, hanem a vízhőmérsékletek is rekordokat döntöttek. A vízfolyások hőmérsékletét 2002 óta mérik Alaszkában, és eddig még sosem mértek 24,5 Celsius-fok (76 Fahrenheit) feletti értéket. Egészen mostanáig, július 7-én például az egyik folyóvízben 27,6 Celsiust mértek. 

A fiziológiai hatása a melegebb víznek az lehet a lazacokra, hogy nem tudják az oxigént megfeleően áramoltatni a hasukban, vagy az is lehet, hogy a melegtől egyszerűen nem volt elég energiájuk, hogy lerakják az ikráikat, és ezért haltak meg tele érett ikrákkal. 

Rovatok