Index Vakbarát Hírportál

Pestises prérikutyák fenyegetik Denvert

2019. augusztus 21., szerda 09:36

Pestissel fertőzött prérikutyák miatt kellett lezárni az Egyesült Államokban egy népszerű kirándulóhelyet és Denver külvárosának egyes részeit. A gyilkos kór júliusban bukkant fel Colorado államban, és elővigyázatosságból zárták le a fertőzött területeket a Rocky Mountain Arsenal nemzeti parkban.

A prérikutyák üregeit rovarirtóval kezelték az állatvédelmi szakértők, de még mindig találtak pestist hordozó bolhákat a kempingezők és hegymászók által is sűrűn látogatott helyszíneken, ezért a területet még lezárva tartják.

Ember nem kapta el a kórt.

A történelmet ismerve hátborzongatóan hangzik a pestis felbukkanása, amit a Yersinia pestis nevű baktérium okoz, de a kórokozó elég gyakori az Egyesült Államok vidéki területein, az USA járványügyi hatóságának (CDC) statisztikái szerint minden évben megfertőződik néhány ember. A kórokozó általában bolhacsípéssel kerül át az emberekre, akik gyakran a kirándulásra magukkal vitt háziállatok révén kerülnek kapcsolatba a bolhákkal.

Bár a kezeletlen pestisnek komoly szövődményei lehetnek, és halálossá válhat a kór, azt ma már könnyen kezelik, így a pestis nem jelent akkora veszélyt az emberiségre, mint a sötét középkorban.

(CNN)

Rovatok