Index Vakbarát Hírportál

Néhány napon belül két dugong is elpusztult Thaiföldön

2019. augusztus 23., péntek 15:05

Elpusztult egy elárvult öt hónapos dugong, amelyet egy hónapja vetett partra a víz Thaiföld déli részén. A tengeri emlőst meg kellett műteni, mert az emésztőrendszere elzáródott, de nem sikerült megmenteni. A múlt héten egy másik fiatal példány hullott el, az ő beleit műanyagdarabok zárták el – írja az MTI.

A tengeritehenek rendjébe tartozó dugong a fenyegetett (ezen belül a sebezhető) állatfajok közé tartozik. Az öt hónapos hím példányt, amelyet Yamilnak neveztek el, egy állatmenhelyen próbálták meggyógyítani. Mint kiderült, a beleiben felhalmozódott gáz és a gyomrát elzáró tengerifű miatt került súlyos állapotba, ami a légzését is akadályozta. A csütörtökön elvégzett műtéttel a tengerifüvet akarták a gyomrából eltávolítani, de a szervezete nem bírta ki az operációt. "Yamil nem anyatejen nőtt fel, ezért az immunrendszere nagyon gyenge volt" – magyarázta a halálát egy thai illetékes.

A dugongok akár 3-4 méteres hosszúságúra és 250-900 kilogramm tömegűre is nőhetnek. Thaiföldön is védett fajnak számítanak. Az ország part menti vizeiben körülbelül 250 dugong él. A szakemberek szerint idén különösen sok példány, 17 pusztult el közülük.

A legtöbb halálát az emberi tevékenység, köztük a halászat okozza, különösen a halászfelszerelések veszélyesek rájuk nézve. Ha sikerülne kiküszöbölni ezt a problémát, jelentősen csökkenteni lehetne a pusztulásukat

– mondta el Thon Thamrongnavaszavat helyi tengerbiológus.

A múlt hét végén egy másik dugong elpusztulása is a címlapokra került Thaiföldön. A nyolc hónapos nőstény állat, amelyet áprilisban találtak a tengerparton Bangkoktól 600 kilométerre délre, a gyomrában felhalmozódott műanyaghulladék miatt pusztult el. A Mariumnak, a tenger hölgyének elnevezett dugong belopta magát a thai-ok szívébe, és megrázta őket, hogy a műtéti beavatkozás sem tudott már rajta segíteni.

Mindenkit elszomorított a halála, de felhívja rá a figyelmet: vigyáznunk kell a környezetre, hogy meg tudjuk menteni ezeket a ritka tengeri állatokat

– írta Facebook-bejegyzésében Nantarika Csanszue, a Mariumot kezelő állatorvosok egyike.

Júniusban tíz délkelet-ázsiai ország, köztük Thaiföld fogadott el közös nyilatkozatot arról, hogy felveszik a harcot a térség tengeri szennyezettsége ellen.

Rovatok