Index Vakbarát Hírportál

Ópiátkrízis: 572 millió dolláros bírság a Johnson & Johnsonnak

2019. augusztus 26., hétfő 22:35

Több mint félmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Johnson & Johnson gyógyszeróriásra egy oklahomai bíró az állam ópiátkríziséhez vezető agresszív reklámozásáért.

A keresetet a közveszély okozására vonatkozó törvényre hivatkozva Oklahoma állam nyújtotta be a gyógyszergyártó óriás ellen. Azzal vádolta a céget, hogy éveken keresztül „több millió dolláros, cinikus és megtévesztő agymosó kampányt folytatott”, amiben varázsszerként tüntették fel a függőséget okozó ópiumtartalmú fájdalomcsillapítókat, amik évente több mint 70 ezer amerikai halálához vezettek. Ez a szám több mint napi 200 halálnak felel meg.

Oklahoma állam a betegek ellátására fordított összeg visszaszerzése miatt perelte a Johnson & Johnsont, eredetileg 17 milliárd dollárt kértek, de a cégnek végül csak 572 millió dollárt kell fizetnie az állam felé. Oklahoma becslése szerint 2000 óta legalább 6 ezer ember halt meg az államban opioidalapú szerek túladagolása miatt.

A Johnson & Johnson az első gyógyszergyár, ami az ópiátkrízsben való szerepe miatt bíróság elé állt – az ügyben korábban szintén megvádolt amerikai Purdue Pharma – a legismertebb opiumtartalmú fájdalomcsillapító, az Oxycontin gyártója – és izraeli Teva peren kívül megegyezett Oklahoma állam vezetésével. Előbbi 270, utóbbi 85 millió dollárt fizetett.

Oklahoma mellett több mint egy tucatnyi állam pereskedik jelenleg is a gyógyszergyártó cégekkel az ópiátkrízis, illetve annak hatásai miatt.

(Index/MTI)

Rovatok