Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív felhő miatt nőtt meg az arhangelszki háttérsugárzás

2019. augusztus 26., hétfő 14:41

Az orosz haditengerészet Szeverodvinszk melletti kísérleti telepén augusztus 8-án történt robbanás után elszabaduló radioaktív felhő miatt nőtt meg a környéken a háttérsugárzás, ami most már normális szinten stabilizálódott - közölte az Interfax hírügynökség az orosz hidrometeorológiai szolgálat, a Roszgidromet nyilatkozatára hivatkozva. A balesetet után rövid időre 4-16-szorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében, augusztus 8-án például a maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos helyett.

A gammasugárzás átmeneti felerősödését okozó felhő stroncium-, bárium- és lantánizotópok bomlásának eredményeként jött létre - írta az MTI. A helyszínen gyűjtött mintákban az alábbi mesterséges radionuklidok jelenlétét állapították meg:

A Roszatom orosz állami atomenergia-vállalat eredetileg azt közölte, hogy augusztus 8-án egy tengeri platformon elvégzett fegyverkísérlet közben robbanás történt az északi Arhangelszk megyében, Szeverodvinszk várostól mintegy 40 kilométerre, Nyonoksza község közelében. Az orosz védelmi minisztérium első közleményében azt állította akkor, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás szintje normális.

Az atomenergetikai vállalat öt, az orosz védelmi minisztérium pedig két alkalmazottjának haláláról tett bejelentést. További három ember megsérült.

A Roszatom szerint szakemberei a „rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak” a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium azt állította,

a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotóp energiaforrásokat ellenőrizték.

A tudósok a védelmi tárcának végeztek fejlesztéseket, többek közt egy radioaktív hasadóanyagokat használó, kisméretű energiaforrás kifejlesztésén dolgoztak.

Az ügyben Vlagyimir Putyin orosz elnök és megszólalt finn hivatali partnerével, Sauli Niinistővel közösen egy augusztus 21-én Helsinkiben közösen tartott sajtóértekezleten, és megerősítette, hogy a szerencsétlenség fegyverkísérlet során történt, amiről részleteket nem közölt. Mint mondta, a háttérsugárzás mértéke normális szintre csökkent az incidenst követően, emelkedést a szomszédos országok sem regisztráltak.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) a múlt héten azt közölte, hogy a balesetet követően háttérsugárzást mérő négy orosz állomás megszakította az adatszolgáltatást, később kettő helyreállította.

Az orosz hivatalos szervek ellentmondásos kommunikációja sok helyen nyugtalanságot keltett.

A nukleáris kísérletek tilalmának betartását felügyelő norvég NORSAR intézet szerint a baleset napján két robbanás történt kétórás időkülönbséggel, az első a földön, a második a levegőben, és úgy sejtették, hogy egy radioaktív üzemanyaggal működő rakéta robbanhatott fel. Igor Orlov, a régió kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva valótlannak és dezinformációnak nevezte a második detonációról szóló közlést.

(MTI)

Rovatok