Index Vakbarát Hírportál

Kérjük, hagyja el az otthonát, rakétát tesztel a SpaceX

2019. augusztus 26., hétfő 15:16

Egy lakásunkhoz közeli repülőtér borzasztó lehet, de van annál rosszabb is. Például amikor egy rakétatesztelő bázis költözik a szomszédba, ahol időnként brutális erejű hajtóműveket izzítanak be, és a rendőrség egyszer csak közli: ma délután ne menj haza, ha nem akarsz üvegszilánkokat az arcodba.

A Texas állam déli csücskében elterülő Boca Chica Village mind a két tucat lakosa az utcáról nézheti végig, hogy a közeli Brownsville mellé betelepült SpaceX Starhopper rakétája sikeresen túljut-e a teszten, amire pár hét várakozás után kapta meg az engedélyt a vállalkozás az USA légügyi hatóságától.

Legutóbb a Starhopper szerény 20 méterre emelkedett el a felszíntől, most viszont közel kétszáz méteres magasságba merészkednek vele, és ha ott nagy baj történik, az már nemcsak látványos, hanem veszélyes is egyben. A Starhopper úgy néz ki, mint egy óriási víztározó, 9 méter átmérőjű, és eredetileg 39 méter magas volt, de az orrát levették, miután eltört az erős szelekben, és rájöttek, hogy a tesztekhez nincs rá szükség. 

A helyi rendőrség szerint elképzelhető, hogy egy meghibásodás következtében akkora légnyomás keletkezik, hogy az betöri a környékbeli ablakokat, ezért kérték meg a lakosságot, hogy ne legyenek otthon hétfő délután négy és negyed öt között. Emellett lezártak pár utat is a rakétatesztelő állomás pár kilométeres körzetében.

A helyi lakosságnak már vannak kellemetlen élményei a SpaceX kísérleteivel. Júliusban akkora tűz keletkezett, hogy 100 hektár leégett a környékbeli vadvédelmi területen.

Bármekkora előrelépés is lehet a Starhopper a világűr meghódításában, a helyi lakosság nyilván egészen máshogyan látja ezeket a dolgokat. Valószínűleg annak sem örülnek, hogy a Starhopper csak a kezdet - ezen még csak egyetlen Raptor hajtómű dolgozik -, és már készül a Starhopper Mk1 nevű prototípus, amely három hajtóművel rázhatja meg a környékbeli ablakokat.

(Gizmodo, Teslarati, Wikipedia)

Rovatok