Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos húsevő baktériumoknak segít a klímaváltozás

2019. augusztus 27., kedd 15:41

Az elmúlt húsz évben a háromszorosára nőtt az Egyesült Államokban a különféle Vibrio baktériumfajok által okozott fertőzések száma, és Európa meleg vizeiben is gyakran találkozni ezekkel a veszélyes kórokozókkal. A terjedés és a járványok hátterében a globális klímaváltozás, ezen belül is a sós vizek felmelegedése áll, ami kedvező feltételeket teremt a 15 Celsius-foknál melegebb hőmérsékletet kedvelő baktériumnak.

Az emberek általában szennyezett tengeri herkentyűk fogyasztásával fertőződnek meg a Vibrio valamelyik fajával, és ilyen esetben láz, a hányás és a hasmenés a leggyakoribb tünet. Különösen fertőzésveszélyes a nyers osztriga.

Egészen más a helyzet, ha egy sebbe kerülve okoz fertőzést a Vibrio vulnificus nevű faj, amit gyakran emlegetnek húsevő baktériumként. 

Végső esetben amputálás vagy halál is lehet a megbetegedés vége.

Korábban az Egyesült Államok déli részén volt jellemzőbb a Vibrio által okozott fertőzés, a legtöbb eset a Mexikói-öböl környékéhez volt köthető, az utóbbi években viszont egészen északon is megjelent a probléma, Alaszkában és Delaware államban.

Ha nem látja orvos a fertőzést, akkor a Vibrio vulnificus villámgyorsan terjed a szervezetben, és egy-két napon belül halálossá válhat. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai alapján minden ötödik fertőzés halállal végződik.

Sebfertőzés esetén antibiotikumos és sebészeti kezelés szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák a kórokozó továbbterjedését, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kivágnak kisebb-nagyobb darabokat az ember testéből a fertőzés környékén. Az alapvetően egészséges emberek nehezebben lesznek betegek, de akinek van valamilyen meglévő betegsége, például cukorbetegségben vagy rákban szenved, annak érdemes kerülni a tengeri ételeket, és nyílt sebbel semmiképpen nem szabad sós vízbe menni.

(Newsweek, BuzzFeed)

Rovatok