Index Vakbarát Hírportál

Átparkoltak egy Szojuzzal az űrállomáson, hogy az űrterminátor dokkolni tudjon

2019. augusztus 27., kedd 10:55

Sikerült megoldást találni arra, hogy Fedor, az orosz humanoid robot a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére tudjon lépni. Mint azt korábban megírtuk, a robotot szállító Szojuz MS14 űrhajó elsőre nem tudott odaparkolni a kijelölt helyére, a Poiszk nevű kutatómodul mellé. Az automata dokkolórendszer jelerősítője meghibásodott, ez okozta a galibát.

Gyorsan kellett cselekedni, úgyhogy az orosz Alekszandr Szkvorcov, az amerikai Andrew Morgan és az olasz Luca Parmitanio gyorsan parkolóőr üzemmódba váltott:

behuppantak az űrállomáshoz kapcsolódó másik Szojuz MS13 űrhajóba, lecsatlakoztak vele, és átparkoltak vele egy másik helyre

Ezzel a művelettel a Zvezda kiszolgálómodulon felszabadult egy jobban kezelhető hely, ahová már dokkolni tudott a Fedort szállító űrhajó. Így nem kell az emberszabású androidnak az űrben várakoznia, és a meghibásodott jelerősítőt is ráérnek megjavítani.

Fedor - amit oroszosan Fjodornak kell ejteni - olyan humanoid robot, amely bizonyos fokig önállóan is képes mozogni, de alapvetően arra fejlesztették ki az oroszok, hogy egy másik ember mozdulatait utánozza. Tud kúszni-mászni, autót vezetni, és 184 centiméter magas.

(MTI, Cnet)

Rovatok