Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb veszélyben vannak a magyar internetezők

2019. augusztus 28., szerda 11:57

Magyarországon egyre több az internetes támadás, a magyar internetezők fenyegetettsége nemzetközi összehasonlításban is nő – állítja a Kaspersky internetes böngészéssel kapcsolatos kockázatokat elemző friss jelentése.

A kiberbiztonsággal foglalkozó globális vállalat negyedévente kiadott Kaspersky Security Bulletinje szerint egy év alatt Magyarország több helyet rontott a webes böngészésből eredő támadások és a lokális kockázatok listáján is.

A cég adatai szerint a magyar felhasználók valamivel több mint negyede (27,9 százalék, tavaly ilyenkor 24,4 százalék) szenvedett el a böngészőből kapott támadást az idei második negyedévben.

Ezzel Magyarország előrébb került az országok veszélyeztetettségi listáján, a 67.-ről az 55. helyre.

A böngészőkön keresztüli támadások még mindig a leggyakoribbak. Ez általában akkor történik, amikor a felhasználók fertőzött oldalakat látogatnak meg. A támadások egy részében a felhasználók is aktív szerepet játszanak, amikor rosszindulatú programokat töltenek le, valódi programoknak gondolva azokat. A legtöbb támadást elszenvedő országok listáját Algéria vezeti, utánuk Nepál és Albánia jön a sorban.

Számottevő volt a növekedés a lokális kockázatok területén is, vagyis amikor a kártevő offline adathordozókon, USB, CD és DVD meghajtókon terjed. A vizsgált időszakban a magyar felhasználók 36,3 százaléka tapasztalt ilyen jellegű támadást.

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva jelentősen csökkent viszont a Magyarországról induló kibertámadások száma: tavaly ilyenkor még több mint 100 ezer támadás indult magyar gépekről, idén viszont már csak 24 ezer, ezzel Magyarország visszacsúszott a lista 69. helyére. A cég adatai szerint a globális kibertámadások kiindulópontjainak listáját az Egyesült Államok vezeti, a támadások több mint 54 százaléka Amerikából jön.

Rovatok