Index Vakbarát Hírportál

A spermaszám magasabb lesz a fűtől, a nők termékenységére viszont ártalmas

2019. augusztus 28., szerda 19:09 | aznap frissítve

A kannabiszt fogyasztó férfiaknak magasabb a spermaszámuk, a nők termékenységét azonban negatívan befolyásolja a marihuána, írja a Qubit egy, az Oxfordi Egyetem folyóiratában publikált tanulmányra hivatkozva. A vizsgálatot azonban mesterséges megtermékenyítési programban résztvevőkön végezték, tehát a természetes fogantatásra nem biztos, hogy igazak a megállapítások.

A felmérés szerint a marihuánát szívó férfiaknak nagyobb esélyük lehet az utódnemzésre, mint azoknak, akik nem szívnak füvet, azonban a kannabisz fogyasztása kifejezetten növeli a terhesség elvesztésének kockázatát.

A kutatók 2005 és 2017 között egy bostoni kórház lombikbébiprogramjában részt vevő 200 párt, valamint 220 egyedülálló nőt vontak be a vizsgálatba.

Korábbi kutatások alapján azt feltételezték, hogy a füvezés nem befolyásolja a megtermékenyítés sikerességét, azonban kiderült: azoknak a férfiaknak, akik életük során elszívtak már egy vagy több füves cigarettát, jelentősen magasabb volt a spermiumszáma, mint azoknak, akik soha nem fogyasztottak kannabiszt.

A vizsgálaton részt vevő nők 44 százaléka, a férfiak 61 százaléka szívott már füvet életében, viszont a megkérdezett nőknek csak 3, a férfiaknak pedig 12 százaléka állította, hogy a lombikbébiprogram ideje alatt is fogyasztott marihuánát.

Az utóbbi kategóriába tartozó nők több mint felénél lépett fel olyan komplikáció a megtermékenyített petesejt beültetése után, ami végül a magzat elvesztésével járt. A füvet csak korábban vagy sosem fogyasztó nőknél ez az arány 26 százalék volt.

Azoknál a pároknál, ahol a férfi aktív marihuánafogyasztó volt, az esetek 48 százalékban járt sikerrel a megtermékenyítés és a terhesség is, míg azoknál, ahol a férfi csak korábban vagy egyáltalán nem szívott füvet, csak 29 százalékos volt ez a mutató.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy vizsgálatuk csak a mesterséges megtermékenyítési programban résztvevőkre terjedt ki, így a

megállapításaik nem vonatkoznak azokra, akik orvosi segítség nélkül próbálkoznak gyermeknemzéssel.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a természetes fogantatás sikerességében a spermaszám fontos tényező, de csak egy a szükséges feltételek közül. Szintén fontos, hogy a hímivarsejtek egészségét nem vizsgálták, tehát további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy a marihuána hogyan befolyásolja a nemzőképességet.

Rovatok