Index Vakbarát Hírportál

Hasznos apróságok, vicces hülyeségek – szinte hibátlan a Samsung Note 10

2019. augusztus 28., szerda 19:25

Amikor megérkezett a szerkesztőségbe a Samsung Galaxy Note 10, két dolog döbbentett meg: a méret – mindkét modellnél. Először is az, hogy a sima Note 10 mennyire kicsi ahhoz képest, hogy megvan benne minden az S10-ből, plusz még egy toll elfért benne, azután pedig a Note 10+ hatalmas, 6,8 colos kijelzője, ami kényelmesen elfér a tenyeremben, de nem úgy, mint régen a Nexus 7 tabletem, amivel rendesen küzdeni kellett, hogyan tartsam, melyik zsebbe fér be.

Mindig is a Note volt az óriási mobilok vezéregyénisége, évről évre egyre csak nőtt, és a kiskezűek úgy kerülték, mint az izzó vasat. Ez most véget ért, a normál Note 10-et szinte játéktelefonnak érezzük egy Note 8 mellett, az óriástenyerűeknek pedig ott van a Note 10+, ami már felér egy igazi jegyzetfüzettel.

Elképesztő, hogy mennyit számít az egyre vékonyodó káva.

A két alaptípus közt pedig csak a kamerában van némi különbség, a pluszos modell kapott egy extra mélységérzékelő szenzort, hogy valamivel jobb képhatásokkal tudjunk fotózni.

Repülőrajt a Samsung-fanoknak

Ha korábbi Samsung Galaxy eszközről telepünk át a Note-ra, akkor egy pin-kód beírása után elkezdődik a korábban használt appok, híváslisták, sms-ek és a személyes beállítások átmásolása. Ez átlagos felhasználóknál legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe, néhány jelszó megadásával, de akinél méretesebb appokat, játékokat kell átmozgatni, számítson rá, hogy háromnegyed órát igényelhet a folyamat. Ezeket az adatokat Samsung-fiók segítségével lehet a legkönnyebben szinkronizálni, de van segédeszköz más androidos és iOS-es eszközhöz is.

Nagy változás a Samsung korábbi mobiljaihoz képest, hogy eltűnt a jackdugó. Erre azért igyekezett felkészíteni minket a dél-koreai cég, például azzal, hogy tavasszal piacra dobta a Galaxy Buds nevű kompakt bluetooth fülesét, az Apple AirPods riválisát. Usb-jackdugó adaptert nem adtak a mobilhoz, csak egy usb-c csatlakozós, elég jó minőségű AKG fülest, amely az alapvető igényeket bőven kiszolgálja. 

Gombokból is kevesebb van, ami először furcsa lehet, mert nem a sokat kritizált Bixby-gomb tűnt el, hanem az alapvetőnek hitt kikapcsológomb. Meglepő, de jó húzás a Samsungtól, nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy ritkán kapcsolom ki a mobilt, és ezt ugyanolyan egyszerűen meg lehet tenni a menüből, szoftveres kapcsolóval, mint amikor a pc-n kilőjük a Windowst. Miért ne működhetne így egy telefon is? Szerencsére megadták a lehetőséget a baloldali hangerőállítók alatt megtalálható Bixby-gomb átprogramozására, és azt is beállíthatjuk úgy, hogy kikapcsológombként működjön. Az már csak bónusz, hogy ezzel egy csapásra megszabadulunk a nyelvi kihívásokkal küszködő Bixbytől.

Négyet lát

A Note 10 kamerái a legjobbak közé tartoznak, gyorsan és pontosan fókuszálnak, élénkek a színek, alacsony a zajszint, részletesek a képek, és remek videókat készítenek. A Note 10+ valamivel többet tud a Time-of-flight technológiának köszönhetően, amit a Samsung marketingesei DepthVision kamerának neveztek el, és ez egy árnyalatnyival jobban leírja a lényeget: a mélység érzékelését segíti. Ez teszi lehetővé többek közt az élőfókuszos videózást, és ebben például van különbség a két modell közt: a Note 10 hátlapi kamerája egy személyre tud jól fókuszálni, míg a Note 10+ akár egy tárgyra is, miközben vagy elhomályosítja, vagy fekete-fehérre változtatja a hátteret. Ez még mindig akkor működik a legjobban, ha nem összevissza forgolódunk, kezünkben a kamerázó Note 10-zel, hanem előre megkomponáljuk a képet, kiválasztjuk a megfelelő helyszínt, hogy jó legyen a megvilágítás és a távolság, és akkor nagy esély van rá, hogy minden az elvárásaink szerint lesz rögzítve.   

Azt is csak a Note 10+ tudja, hogy a kamerával megmérhetjük a tárgyak kiterjedését. Sacc per kábé felmérni a dolgokat ez is megteszi, de amikor élesben kell dönteni, még mindig inkább a colstokra hagyatkoznánk, mert elég ciki, ha esetleg fél centis pontatlanság miatt mégsem fér be a kiszemelt helyére egy bútor. Eleve csak 10 centistől 80 centiméterig javasolják a használatát, és nem ígéri a Samsung, hogy milliméterre pontos értéket ad a külön letölthető alkalmazása.

Hasznosabb eszköz a videózás közben elérhető mikrofonos zoom, amikor egy hangos objektumra, mondjuk egy adott hangszerre közelítünk a kamerával, és a felvételen annak a hangja lesz kiemelve. A kézremegést kiszűrő eszköz is komolyabb lett az S10-hez képest. A profi videósoknak jól jöhet a Note 10 egészen kiváló beépített videószerkesztője, amellyel vágni és feliratozni is lehet a felvételeket, és aki megveszi a telefont, az Adobe Rush programhoz is diszkont áron hozzájuthat, egy éven át 10 helyett 8 dolláros havidíjért. Az app különlegessége, hogy az érintőkijelzőn kívül az asztali Dex módban is működik.

Persze a sok hasznos funkció mellé most is kellett egy olyan újítás, ami leginkább az ezredfordulós generációnak szól, és a kiterjesztett valóságra (AR) épül. Ilyen volt legutóbb az S10-nél az AR Emoji, amivel rajzolt maszkot húzhattunk a fejünkre, most pedig az AR Doodle teszi magasabbra a lécet azzal, hogy a toll segítségével bármilyen oda nem illő testrészt rajzolhatunk mások homlokára, vagy jobb esetben csak cicabajszokat, és ezek a rajzolt virtuális vonalak úgy követik az illető mozgását a videón, mintha tényleg a bőrére rajzoltunk volna. Kíváncsi lennék, hogy ebből milyen hasznos dolgot lehet kihozni, mert alapból úgy tűnik, hogy ez csak egy vicces fícsör a Snapchat és a Messenger maszkjai mellé.

Napi rutinból

A Note 10 a most kapható legerősebb mobilok közé tartozik. Az appok letöltése, futtatása, bármilyen komoly erőforrást is igényelnek, villámgyorsan megtörténik a mindkét modellen, de rengeteg hasonló erejű telefont vehetünk jóval olcsóbban. Nem is ez különbözteti meg a dél-koreai társaságot a riválisaitól, hanem hogy igyekeznek egy olyan egyedi megoldáscsomagot letenni elénk, amit mástól nem kapunk meg, főleg nem az androidos táborban.

Könnyű átsiklani ezek fölött, de amikor ténylegesen beköltözünk egy telefonba, és elkezdjük azzal megszervezni minden hétköznapi tevékenységünket, akkor végső soron ezek a funkciók lesznek döntő fontosságúak. Pillanatok alatt beállítottam pár Bixby-rutint (ami az S10-en debütált), hogy amikor elindulok a munkába, kapcsoljon le a wifi, és a lezárt kijelzőn a Spotify meg a Flipboard hírolvasó legyen gyorsgombbal elérhető, a szerkesztőségben kapcsoljon át az értesítés rezgésre, legyen megint wifi, és ha este tíz után töltőn van a mobil, akkor ne legyen se wifi, se mobilnet, és senki ne tudjon zavarni, csak a kivételnek megadott személyek hívása csörögjön ki. Így kevesebbet kell a mobilt nyomkodni minden áldott nap.

Az S Pen is egyre többet tud, elvileg felismeri a kézírást, ami ritkán működik pontosan, de igazából nem létszükséglet. Ahogy beköltöztem az adataimmal a Note 10-ekbe, rögtön a tollat kaptam elő a számológép app helyett, amikor ki kellett számolni valamit, és a mobil kijelzőjére skicceltem fel, hogy miként képzelem el a kertünket a fölösleges kisház lebontása után. Ha más mobil van kéznél, inkább papírlapot veszek elő, és sokkal körülményesebb megosztani a rajzot másokkal. 

Új légi gesztusokat is tud az S Pen a tavalyi Note 9-ben bevezetett egyszerű gombnyomásokon túl – már az előző modell is tudott a toll gombnyomásával exponálni vagy megállítani és elindítani a zenelejátszót. Most a gombnyomást kézmozdulattal kombinálva megváltoztathatjuk a kameramódot, zenelejátszás közben állíthatjuk a hangerőt vagy zoomolhatunk a kamerával. Gyorsan megtanulható mozdulatok, bár a hasznuk megkérdőjelezhető. Lenne értelme, ha a Note 10 a fő médialejátszónk, és nem akarjuk állandóan kézbe venni, ám a távirányítás ott elbukik, hogy a tollat a kis kapacitású aksi miatt elég gyakran vissza kell tolni a helyére tölteni. Ennyi erővel már be is tudunk lépni a zenelejátszóba, hogy ugorjunk a lejátszási listán.

Számítógép a számítógépben

Sokszor írtunk már a Samsung Galaxy csúcsmobilokban elérhető Dex módról, amikor a telefon számítógépként működik, most viszont egy nagyon egyszerű húzással olyan képességet adtak a telefonnak, amire mindig is vágytunk, csak azt nem tudtuk, hogy erre vágyunk. A Note 10 arra is képes, hogy a Dex asztali nézetét a meglévő számítógépünkön jelenítse meg egy ablakban, mintha egy virtuális számítógépet futtatnánk. 

Feltelepítjük a Windowsra vagy a MasOS-re a Samsung Dex for PC programot, usb-n rádugjuk a számítógépre a Note 10-et, és máris megjelenik a Dex kezelőfelülete egy ablakban. Ezáltal úgy tudunk hozzáférni a magánlevelezésünkhöz, a privát Facebook-fiókunkhoz és más saját tartalmainkhoz, hogy az égvilágon sehová nem kell bejelentkezni a számítógépen. Megszűnik az a félelem, hogy a vállalati rendszergazda mindenbe belelát és esetleg lenyúlja a jelszavainkat. Járulékos előny, hogy használhatjuk az Androidhoz tartozó Naptárat, levelezést és egyéb appokat, ami leginkább Windowson lehet előnyös, mert a Microsoft Store kínálata igencsak foghíjas. Egy viszonylag erős Core i7-es laptopon egész jól működött az usb-n beszipkázott Android, és ez nagyságrendekkel egyszerűbb megoldás, mintha a Windowson hekkelnénk össze magunknak egy Androidot futtató virtuális gépet.

A cikk a táblázat után folytatódik!

   Note 10 Note 10 + Note 10 + 5G
Ár         
Méret   151×71,8×7,9 mm
168 gramm
162,3×77,2×7,9 mm
196 gramm
162.3×77,2×7.9 mm
198 gramm
Kijelző  6,3 colos AMOLED
1080x2280 pixeles
6,8 colos AMOLED
1440×3040 pixeles
6,8 colos AMOLED
1440×3040 pixeles
Hátsó kamera 1.
széles látószögű 
12 megapixel, f/1.5-2.4, 27mm, 1.4µm, pixelméret
Dual Pixel PDAF,
dupla optikai képstabilizátor
12 megapixel, f/1.5-2.4, 27mm, 1.4µm, pixelméret
Dual Pixel PDAF,
dupla optikai képstabilizátor
12 megapixel, f/1.5-2.4, 27mm, 1.4µm, pixelméret
Dual Pixel PDAF,
dupla optikai képstabilizátor
Hátsó kamera 2.
telefotós
12 MP, f/2.1, 52mm,
1.0µm pixelméret
PDAF,
dupla optikai képstabilizátor
kétszeres optikai zoom
12 MP, f/2.1, 52mm,
1.0µm pixelméret
PDAF,
dupla optikai képstabilizátor
kétszeres optikai zoom
12 MP, f/2.1, 52mm,
1.0µm pixelméret
PDAF,
dupla optikai képstabilizátor
kétszeres optikai zoom
Hátsó kamera 3.
ultraszéles látószögű 
16 MP, f/2.2, 12mm
1.0µm pixelméret
16 MP, f/2.2, 12mm
1.0µm pixelméret
16 MP, f/2.2, 12mm
1.0µm pixelméret
Hátsó kamera 4.    TOF 3D VGA kamera TOF 3D VGA kamera
Első kamera 1. 10 megapixel, f/2.2, 26mm
1.22µm pixelméret
Dual Pixel PDAF
10 megapixel, f/2.2, 26mm
1.22µm pixelméret
Dual Pixel PDAF
10 megapixel, f/2.2, 26mm
1.22µm pixelméret
Dual Pixel PDAF
Tárhely / memória 256 GB, 8 GB RAM 256 vagy 512 GB, 12 GB RAM 256 vagy 512 GB, 12 GB RAM
Aksi   3500 mAh 4300 mAh   4300 mAh  
Töltés   25 W vezetéken
12 W Qi/PMA vezeték nélkül
45 W vezetéken
15 W Qi/PMA vezeték nélkül
45 W vezetéken
15 W Qi/PMA vezeték nélkül
Processzor Exynos 9825 nyolcmagos
2×2,73 GHz, 2×2,4 GHz, 4×1.9 GHz
Exynos 9825 nyolcmagos
2×2,73 GHz, 2×2,4 GHz, 4×1.9 GHz
Exynos 9825 nyolcmagos
2×2,73 GHz, 2×2,4 GHz, 4×1.9 GHz
Hálózat   4G LTE: 2048/150 Mbps 4G LTE: 2048/150 Mbps 4G LTE: 2048/150 Mbps
5G: 2+ Gbps

A Note 10-ek azok a mobilok, amelyekre lehet számítani, mind a rajta futó szoftverekre, mind a hardverre. Az erős hardver lenyűgöző fényerejű kijelzőn mozgatja a pixeleket, nyári napsütésben is minden tökéletesen látható. Az aksi élettartamára sem lehet egy panaszos szavunk sem, és a szupergyors töltővel hamar otthagyhatjuk a konnektort. A valóban hasznos (és többnyire egyedülálló) funkciók, valamint a szórakoztató hülyeségek és kísérleti megoldások jó arányban találhatók meg benne,

a kategóriájában közel tökéletesnek mondanám.

Igen, a kezdőár bődületesen magas, ha nem veszünk figyelembe semmilyen akciót, részletfizetést vagy szolgáltatói hűséggel járó kedvezményt. A Note 10 alapváltozata 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel 330 ezer forintba kerül, a Note 10 Plus 12 GB RAM-mal és szintén 256 GB tárhellyel 380 ezer forint, míg az 512 GB-os verzió 415 ezer forintért vihető. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Samsung fokozatosan csökkenti az árat, és ez a telefon még jövő ilyenkor is simán a legfejlettebbek közé fog tartozni, amikor megjelenik a következő verzió. 

Rovatok