Index Vakbarát Hírportál

Burgundi borok mutatják a klímaváltozást

2019. augusztus 29., csütörtök 20:28 | aznap frissítve

Az elmúlt 664 év burgundi szüreteinek kezdőnapja egyértelműen arra utal, hogy az elmúlt 30 évben példátlanul melegedik az éghajlat. Az adatokból leszűrhető, hogy 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a burgundi szüret, mint az azt megelőző hat évszázadban.

A szüret előrébb tolódása a helyi éghajlat melegedésének és szárazabbá válásának tulajdonítható.

A kutatást végző Berni Egyetem klimatológusai arról számoltak be, hogy még ők sem számítottak arra, hogy az elmúlt három évtized szüretei ilyen kiugró mértékben kezdődnek korábban, mint a régi korok szőlőbetakarításai.

A legkorábbi szüret, amelynek kezdőnapját meghatározták és elemezték, az 1354-es volt. A kutatók a szüretek kezdőnapjának meghatározásához főként levéltári forrásokat (például városi tanácsi jegyzőkönyveket, a munkások fizetési dokumentumait, később újsághíreket) használtak fel. Ez a több mint hatszáz éves idősor az eddigi leghosszabb a maga nemében, így számos következtetést lehet levonni belőle, és sok hipotézis tesztelésére alkalmas.

Az adatsor a kutatók szerint nyilvánvalóan két részre különül. 1988 előtt általában szeptember 28. után kezdődött a szüret, de azóta átlagosan majdnem két héttel előrébb tolódott. Míg annak előtte ritkák voltak a kivételesen forró és száraz évek, az elmúlt 30 évben ez lett a megszokott.

(Science Daily)

Rovatok