Index Vakbarát Hírportál

Hétezer éves üzletet találtak Csehországban

2019. augusztus 29., csütörtök 19:06 | négy éve frissítve

A Csehország keleti részén található Jaromer város közelében leltek rá az időszámításunk előtt 5000 évvel épített bolt maradványaira. A Prága és Hradec Králové között épülő autópálya mentén végzik évek óta a feltárást a régészek, és eddig már számos értékes lelet került elő.

Több ötezer éves kerámiaedényt is kiemeltek a földből.

Ladislav Rytír, a Hradec Králové-i Egyetem régésze elmondta, hogy a most feltárt terület viszonylag kicsi, mégis számos szerszámot (például kőbaltát, kést, szekercét) találtak ott. Még különösebb volt, hogy ezek az eszközök olyan anyagból készültek, amelyek a helyszín közelében vélhetően nem voltak hozzáférhetők. A kutatók úgy gondolják, hogy azokat a mai Szlovákia vagy Lengyelország területéről importálhatták.

Ez vezette a régészeket arra a következtetésre, hogy az épület korábban üzlet, esetleg piac lehetett, ahol a távolsági kereskedelem révén a helyszínre érkezett portékákat adták-vették. 

A D11-es autópálya nyomvonala a későbbi korokból is tartogat számos értékes leletet. A 18. században is nagy csaták zajlottak a környéken, és az 1866-os porosz–osztrák háború ütközetei is.

(Új Szó/MTI)

Rovatok