Index Vakbarát Hírportál

12 év után bukkant fel újra egy kísérleti orosz vadászgép egyetlen példánya

2019. augusztus 29., csütörtök 15:41

 Váratlan látványosság tűnt fel a Moszkva melletti Zsukovszkij repülőtéren megrendezett MAKS 2019 repülőshow-n: a Szu–47 Berkut nevű kísérleti vadászrepülőgép, amelyből egyetlen példány készült, és azt se láthatta a külvilág több mint egy évtizede – írja az Aviationist nevű repülési szaklap.

A Szuhoj által gyártott, korábban SZ–32, majd SZ–37 fejlesztési néven, illetve Firkin NATO-kódnéven ismert vadászgép funkciója a PAK FA vagy Szu–57 nevű 5. generációs vadászgépekben szánt különféle új technológiák tesztelése volt. Fő különlegessége egy tervezési elem, az előrenyilazott szárnya volt, de fontos itt kipróbált technológiának számított az úgynevezett fly-by-wire digitális vezérlőrendszer, illetve az olyan kompozit anyagok, mint a szénszál használata is.

A kilencvenes években fejlesztett gép 1997. szeptember 25-én repült először. Legutóbb szintén a MAKS repülőshow alkalmával volt látható, de még 2007-ben, azaz 12 éve most először, ráadásul előzetes beharangozó nélkül mutatták meg a nagyvilágnak, illetve a szakmai rendezvényen részt vevőknek.

Rovatok