Index Vakbarát Hírportál

16 ezer éves eszközök írják át Amerika történelmét

2019. augusztus 30., péntek 14:49

Amerika legrégebbi, emberi jelenlétre utaló bizonyítékaira bukkantak Idahoban. A 16 ezer éves kőeszközök és állati csonttöredékek átírják, amit Amerika benépesítésének útvonaláról és idejéől idáig gondoltunk.

A leleteket Idaho nyugati részén találták, a Salmon folyó melletti Cooper's Ferry régészeti helyszínen. A radiokarbonos vizsgálat azt bizonyítja, hogy már akkor jvoltak a területen emberek, amikor Észak-Amerika nagy részeit még vastag jégtakaró borította. Ekkor hatalmas emlősök, mamutok, masztodonok, kardfogú macskafélék, rövidfejű medvék, lovak, bölények és tevék járták a kontinens jégkorszaki vidékeit.

A bizonyítékok alapján a területen 16 600-15 300 éve már éltek emberek.

A legrégebbi tárgyak között van négy, vágásra és vésésre használt éles kőlemez, 43, kőeszközök készítéséből hátramaradt kőforgács. Emellett állati csonttöredékekre és lófogak maradványaira is bukkantak. Faszenet, hevítés nyomati viselő köveket, tűzrakóhelyet és ételkészítésre utaló nyomokat is találtak – írja az MTI.

Régóta tart a tudományos vita arról, hogy mikor érkeztek először emberek Amerikába a valamikor Szibériát Alaszkával összekötő szárazföldi hídon át. Sokáig a 13 ezer éves clovisi kőeszközöket tartották a legrégibb emberi eredetű régészeti leletnek a kontinensen, és bár azóta több régebbi, pre-clovisi leletet is kiástak, ezek datálásában és azonosításában nincs konszenzus. Az új felfedezések azonban nagyon meggyőzőek, és a 16 ezer évvel ezelőtti jelenlét mellett azt is alátámasztják, hogy az eredeti, lefelé tartó vándorlás a csendes-óceáni partvidéken haladt, nem pedig egy belső szárazföldi, jégmentes folyosón.

Cooper's Ferry a Columbia folyó medencéjének felső részén helyezkedik el. A folyó biztosíthatta az első amerikaiak számára az útvonalat a kontinentális jégtakarótól délre fekvő belső területek felé. A kutatást vezető Loren Davis szerint a Cooper's Ferry területét lakó emberek vadászó és gyűjtögető életet éltek, nagy valószínűséggel kis, legfeljebb 25 fős csoportokban. Évente többször indultak útnak, hogy eljussanak az élelemforrásokhoz.

Rovatok