Index Vakbarát Hírportál

Súlyos biztonsági problémát talált a Google az iPhone-oknál

2019. augusztus 30., péntek 12:04

Súlyos biztonsági problémát észleltek a Google szakértői az iPhone-oknál. A problémát, amiről most először számoltak be nyilvánosan, még februárban jelentették az Apple-nek, és a szokásosnál jóval rövidebb, egyhetes határidőt adtak a kijavítására, ez önmagában is jelzi a biztonsági fenyegetés súlyosságát. Független szakértők potenciálisan minden idők legkomolyabb iPhone-hekkelésének nevezték az esetet.

A Google biztonságvédelmisei több olyan rosszindulatú weboldalt azonosítottak, amelyek feltűnés nélkül meghekkelték az iPhone-os látogatók telefonjait. A támadók az iPhone szoftverének korábban nem ismert biztonsági réseit használták ki. Ebből a problémás oldalakat felkeresők semmit nem vettek észre, a telefonjuk azonban megfertőződött, a támadók root hozzáférést szereztek a telefonon. Az iPhone-oknál ez a legmagasabb szintű hozzáférést jelenti, amivel lényegében mindenhez hozzá lehet férni, például további hekker appokat is lehet telepíteni a készülékre.

A támadó oldalak legalább két éven keresztül hekkelték meg az iPhone-okat. Hogy ez pontosan hány készüléket érinthetett, a Google nem közölte, azt azonban igen, hogy a rosszindulatú oldalak közül többnek heti több ezer látogatója volt. A támadók hozzáférést szereztek a felhasználók üzeneteihez és fényképeihez, és a készüléken tárolt jelszavaikhoz is. Az iPhone biztonsági problémái az iOS 10-től a mostani iOS 12-ig jelentkeztek a szoftvereken, mielőtt az Apple a Google jelzése után néhány nappal ki nem adta az iOS 12.1.4-es frissítést, ami orvosolta a problémát.

Rovatok