Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért az Apple, amiért lehallgatták felhasználók magánbeszélgetéseit

2019. augusztus 30., péntek 09:01

Hivatalos közleményben kért bocsánatot az Apple, amiért titokban külsős munkavállalókkal hallgattatták végig a Siri által készített felvételeket. Gyakran olyanokat is, amik a felhasználók tudta nélkül készültek.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt: az Apple virtuális asszisztensének tökéletesítésén dolgozó alvállalkozók rendszeresen olyan (időnként kifejezetten kínos) beszélgetéseket hallgatnak vissza, amelyeket véletlenül rögzített az eszköz. Ebből azután lett botrány, hogy egy technikus ezt névtelenül elmesélte a Guardiannek

Az ügy egy hónappal ezelőtti kirobbanásakor az Apple még azt hangsúlyozta, hogy a felvételekhez nem párosítják a felhasználók Apple-azonosítóit, így nem derülhet ki, konkrétan kihez kapcsolható az adott beszélgetés. Azóta azonban felülvizsgálták a biztonsági irányelveiket, és realizálták, hogy „nem tudtak teljes mértékben megfelelni” a saját magasztos eszméiknek. 

Ezért bocsánatot kértek.

Ezenkívül pedig bejelentettek egy sor, Sirivel kapcsolatos biztonságiirányelv-változást. Ezek értelmében mostantól:

  1. Nem az lesz az alapbeállítás, hogy Siri mindent interakcióról hangfelvételt rögzít. Ehelyett a jövőben automatikus szövegfelismerővel készített leiratok segítségével dolgoznak majd az Apple fejlesztői a Siri tökéletesítésén.
  2. A felhasználók külön engedélyével ugyanakkor továbbra is készíthet hangfelvételt az interakciókról az Apple virtuális asszisztense. A közlemény arra biztat mindenkit, hogy ehhez adják a hozzájárulásukat, ezzel segítve Siri fejlesztését. A cég szerint a szuper biztonságos adatvédelmi irányelveikben mindenki megbízhat.
  3. Ha a felhasználók beleegyeznek abba, hogy a Sirivel való interakcióikról hangfelvételek készüljenek, azokat akkor is csak az Apple saját dolgozói hallgathatják meg. Ha pedig Siri véletlenül aktiválódik és rögzít hangokat, az Apple csapata egyből törli az így készült felvételt.

Az Apple közleménye arra is kitér, hogy várhatóan most őszre készülnek el a változtatásokhoz szükséges szoftverfrissítésekkel. Ezek elkészülése után fog megjelenni a cég készülékein a hozzájárulás opció, ami engedélyt adhat Sirinek a hangrögzítésre.

 Az elmúlt hónapokban szinte az összes óriás techcégről – köztük a Google-ról, Amazonról, Facebookról és a Microsoftról – is kiderült, hogy alvállalkozókkal értékeltetik a virtuális asszisztenseik által készített hangfelvételeket.

Rovatok