Index Vakbarát Hírportál

Összepasszintották a Hubble utódját, jöhet a világegyetem hőskora

2019. augusztus 30., péntek 08:36

Összeállították a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. A mérnökök sikeresen illesztették össze a teleszkóp két felét – jelentette be a NASA. Amikor eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével fedezi fel a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A James Webb két felét mechanikusan összeillesztették, a következő lépés az elektronikus kapcsolat biztosítása, utána jön a tesztelés.

Ez a mérföldkő szimbolizálja több ezer elhivatott személy több mint 20 éven át tartó munkáját a NASA-nál, az Európai Űrügynökségnél, a Kanadai Űrügynökségnél, a Northrop Grummannél és ipari és tudományos partnereink többi tagjánál

– mondta Bill Ochs, a NASA Goddard Űrközpontjának Webb-projektmenedzsere.

A következőkben az ötrétegű napernyőt fogják tesztelni, amelynek feladata, hogy hidegen tartsa a James Webb tükreit és műszereit azzal, hogy blokkolja a Földről, a Holdról és a Napról érkező infravörös fényt. A misszió sikeréhez elengedhetetlen, hogy a napernyő a megfelelő formára kibontható legyen – írja az MTI.

Izgalmas látni, ahogy a Webb részei most először állnak össze egyetlen obszervatóriummá. A mérnökcsapat hatalmas lépést tett előre, és hamarosan láthatjuk fantasztikus univerzumunk hihetetlen új látképét

– tette hozzá Gregory Robinson, a Webb programigazgatója.

A teleszkópot a tervek szerint 2021-ben indítják útnak. Az infravörös tartományban működő James Webb szeme képes lesz áthatolni a kozmikus poron, és észlelni a távoli égitestek halvány jelzéseit is. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé. A NASA első igazgatójáról elnevezett űrtávcső a Földtől másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait és 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Rovatok