Index Vakbarát Hírportál

Kilencéves kislány halt meg ebolában

2019. augusztus 30., péntek 15:24

2000-re nőtt a kongói Demokratikus Köztársaságban kitört ebolajárvány áldozatainak a száma. Péntekre virradóra éjszaka Ugandában is meghalt egy 9 éves kislány, ő szerdán érkezett Kongóból az országba. Az év eleje óta ő a harmadik halálos áldozata a kórnak Ugandában, de az előző két beteg is Kongóból érkezett.

A hatékony oltóanyagok ellenére Kongóban az ebolát egyelőre nem sikerült megfékezni, amiben benne van a helyiek bizalmatlansága és a rossz biztonsági helyzet is. Kongóban több lázadó csoport harcol egymással, a milíciák összecsapásai súlyosan érintik az ebola sújtotta területeket is. A fegyveresek a köztük lévő etnikai konfliktusok mellett elkeseredetten küzdenek a földterületek, valamint az ásványkincsek (kobalt és arany)  ellenőrzéséért is.

Az UNICEF adatai szerint a járványban megbetegedettek között tízből három gyerek. A szervezet számításai szerint költségvetése megháromszorozására lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot a járvánnyal.

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013-2016-ban Nyugat-Afrikában, a mostanit pedig, amely tavaly augusztusban tört ki Kongóban, a második legpusztítóbbnak tartják. A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed.

Rovatok