Index Vakbarát Hírportál

A jövő háborúi az űrben zajlanak majd, Trump felállította a Space Force-t

2019. augusztus 30., péntek 09:14

Donald Trump hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát. Történelmi nap ez az amerikai haderő számára, mert ezzel elismerjük a világűr elsődleges fontosságát az amerikai nemzetbiztonságban és nemzetvédelemben – mondta Trump a Fehér Ház rózsakertjében tartott ünnepségen.

Az űrparancsnokság vezetőjének, John Raymondnak Trump szerint az lesz a feladata, hogy senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben. Az amerikai elnök arról beszélt, hogy a következő háborúk színhelye a világűr lesz, és ez „elég nyilvánvaló mindenkinek”.

Az űrparancsnokság többek között a százarföldi csapatok műholdas navigációját és kommunikációját fogja irányítani, de ők védekeznének az esetleges kínai és orosz műholdellenes támadások ellen is.

A védelmi minisztériumban valójában még tart az űrparancsnokság szervezése, bár már 287 munkatársa van. A Fehér Háznak még meg kell győznie a kongresszust az űrparancsnokság haderejének költségvetéséről – írja az MTI.

Űrparancsnokság már korábban is létezett, 1985-ben hozta létre Ronald Reagan, de 2002-ben megszüntették. Donald Trump 2018 márciusában vetette fel az újbóli létrehozását, kifejtve, hogy a légierő nem képes maradéktalanul ellátni az űrbiztonsági feladatokat, az amerikai űrdominancia biztosítását. Az elnök Oroszország és Kína térnyerését említette az űrfegyverzetek kiépítésében. Az űrparancsnokság az amerikai haderő tizenegyedik harci parancsnoksága lesz. A többi parancsnokságot az általuk felügyelt térségekről nevezték el.

Rovatok