Index Vakbarát Hírportál

Szárított varangyváladékkal próbálkoznak lelki bajok ellen

2019. augusztus 30., péntek 15:18

Ha keserűsége van és szívét belülről harapja a bánat, búskomorsága réveteg közönybe fordul át, esetleg legszívesebben csak magát ölelné át, míg zaklatott álomba nem sírja magát, inhaláljon inkább szárított varangyváladékot, és a Nap hamarosan újra felragyog. A coloradói folyami varangy szekrétumának szárított, porrá tört formája belélegezve négy héten át nagyobb élettel való elégedettséget, harmóniát, az esetleges pszichopatológiai tünetek csökkenését vagy teljes megszűntét eredményezi – a varangynak adott csók ezek szerint tényleg csodákat tehet.

A varangyból kinyert 5-MeO-DMT, teljes nevén 5-metoxi-N,N-dimetiltriptamin közismerten erős pszichoaktív szer. Több élőlényben is megtalálható, az (ál)békákon kívül növényekből is kinyerhető, és van szintetikusan előállított formája is. A varangy mérgét az ez iránt érdeklődő szubkultúrákban elszívni ajánlják, a használók a közepesnél erősebb spirituális tapasztalatokról és misztikus élményekről számolnak be.

A pszichoaktív triptamin a beszámolók szerint sok esetben segített lelki zavaroknál, szorongáson, depresszión és poszttraumás stresszen, és az alkohol- és drogfüggőknek is tud állítólag segíteni a leszokásban. Az 5-MeO-DMT ismerői szerint megjelenési formái közül a békaragacs kínálja a legjobb élményt, a fogyasztása utáni trip intenzívebb a meszkalinnál, pszilocibinnél és az ayahuascánál is.

A holland kutatók most 42 önkéntessel tesztelték a porrá zúzott varangyméreg rövid- és középtávú hatását. A jelentkezőkkel előzetesen és egy nappal a szer inhalálása után teszteket vettek fel, ugyanezt megismételték négy hét elteltével is. A még erre is vállalkozók többségükben tartós pozitív hatásokról számoltak be: a depresszió és szorongás oldásáról mindenekelőtt.

Voltak ugyanakkor lemorzsolódók is, róluk a kutatók nem tudják, hogy milyen élményeik voltak, nem fordult-e némelyikükkel esetleg rossz trip is, és mivel kontrollcsoport nem volt, a kutatás inkább csak előzetesen jelezheti, hogy a varangycucc segíthet a mentális egészségen. A terápiás lehetőségek alaposabb feltérképezéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Rovatok