Index Vakbarát Hírportál

360 év óta először tényleg észak felé mutatnak a brit iránytűk

2019. szeptember 2., hétfő 17:06 | aznap frissítve

A greenwichi csillagvizsgáló iránytűi valamikor a következő két hétben egy pillanatig pontosan a földrajzi Északi-sark felé fognak mutatni. Erre nem volt példa az elmúlt 360 évben.

A jelenség oka a mágneses északi pólus folyamatos vándorlása. A mágneses pólus nem azonos a földrajzi Északi-sarkkal. Egy korábbi cikkünkben írtuk, hogy előbbi folyamatosan vándorol, sőt, valamiért újabban egyre gyorsabban sodródik Szibéria felé. Egyes kutatók szerint ez előszele lehet annak, hogy átbillen a bolygó észak-déli polaritása.

Mindig van egy egyenes a Földön, amely áthalad a mágneses és az északi póluson is. Azok az iránytűk, amelyek e vonalon tartózkodnak, valóban észak felé mutatnak. A vonal 20 kilométert fog vándorolni évente. Szeptember első felében fog áthaladni a greenwichi obszervatóriumon, amelynek központi jelentősége volt az időmérés és a távolsági navigáció fejlődésében az elmúlt évszázadok során.

A London külvárosában épített Királyi Obszervatóriumot 1676-ban alapították, és 1840-től kutatói szisztematikusan mérték a Föld mágneses terét. 1926-ban azonban a mágneses méréseket át kellett telepíteni a Surrey megyei Abingerbe, mert a Greenwichben épített villamos vasútvonalak ellehetetlenítették a mágneses mező apró rezdüléseinek monitorozását.

A 0. hosszúsági kör is a greenwichi obszervatóriumon halad át, így ez lesz az első eset az obszervatórium fennállása óta, hogy a mágneses és a földrajzi északi póluson átvezető, úgynevezett agonikus vonal egybeesik a 0. hosszúsági körrel.

(Guardian)

Rovatok