Index Vakbarát Hírportál

Felállt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

2019. szeptember 2., hétfő 13:41

A Magyar Tudományos Akadémiától az érintettek beleegyezése nélkül, sőt hangos tiltakozásuk ellenére elvett kutatóintézetek szeptember 1-től az újonnan létesített Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kezelésébe kerültek át.

Számos (volt) MTA-s kutató gyászhírrel felérő bejegyzéseket tett közzé a Facebookon, napra pontosan megadva, hogy mennyi ideig voltak az MTA alkalmazottjai. Van, akinél ez az időtartam pontosan 65 év. (Minthogy a kutatók jellemzően csak az ismerőseik számára látható bejegyzéseket írtak, nem idézhetünk a posztjaikból.)

A kormány és az MTA közötti konfliktusról legutóbb a múlt héten írtuk, hogy az MTA elnöke, Lovász László az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. Értékelése szerint a kutatóintézetek einstandját lehetővé tevő törvény ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal.

Az Akadémia elnöke vasárnapi keltezéssel levelet küldött az MTA kiválósági intézetek kutatóihoz. Ebben – kissé a háborút veszítő hadvezérek stílusát idézve – így ír:

Ön szeptember elsejétől egy új, a Magyar Tudományos Akadémiától szervezetileg független kutatóhálózat munkatársaként dolgozik tovább. Ez a tény akár arra is alkalmat nyújthatna, hogy búcsúzzam Öntől, de én mégsem ezt teszem.

Éppen ellenkezőleg: arra biztatom, hogy Széchenyi István Akadémiáját tekintse a jövőben is sajátjának. Tekintsen a mi Akadémiánkra úgy, mint a magyar tudományosság legrégebbi, a hazai és a határon túli magyar nyelvű kutatói közösséget összefogó nemzeti intézményére.

Kérem, hogy lehetőségeihez mérten folytassa ugyanazzal az elhivatottsággal a kutatásait, ahogyan eddig is tette. Munkája során pedig csak a saját maga számára felállított szakmai mércének, valamint szűkebb tudományterülete hazai és nemzetközi közösségének akarjon megfelelni.

A teljes levél az MTA.hu-n olvasható.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hvg.hu beszámolója szerint egy minapi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy az ELKH szeptember 1-én megkezdje működését. Szerinte a kutatóintézetek vezetői lehetőséget látnak az átalakításban, esélyt az eddiginél jobb működésre. Erről maguk az igazgatók azonban a nyilvánosság előtt még nem beszéltek.

Rovatok