Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro nem megy el az amazóniai tüzekről rendezett csúcstalálkozóra

2019. szeptember 3., kedd 09:14

A brazil elnök, Jair Bolsonaro egyik titkára közölte, az államfő nem lesz jelen az ország esőerdeiben pusztító erdőtüzekről rendezett nemzetközi csúcsértekezleten, mert egy közelgő műtétre készül.

A műtét a szélsőjobboldali elnök negyedik operációja lesz az utóbbi évben, és a 2018-ban ellene elkövetett késeléses merénylet teszi szükségessé. Brazília valószínűleg küld képviselőt a konferenciára, de ő csak Bolsonaro nevében az értekezlet elhalasztását fogja indítványozni.

Az operáció célja az elnök sérvének helyreállítása. A beavatkozást vasárnapra tervezik, de előtte, péntektől Bolsonaro már csak folyadékot vehet magához. A regionális értekezletetet a tüzekkel kapcsolatban éppen péntekre tervezik Kolumbiában. Az orvosai szerint a műtét után még 10 nap pihenésre lesz szüksége a politikusnak.

Hétfőn Bolsonaro azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy

akár kerekesszékből is

tovább folytatja eddigi, általános nemzetközi tiltakozást kiváltó politikáját. Műholdfelvételek és helyszíni beszámolók bizonyítják, hogy Bolsonaro hivatalba lépése óta felgyorsult az Amasonas-medencében folytatott erdőirtás. Az elnök elhibázott (vagy szándékosan halogató célú) lépései a kritikusok szerint a tüzek okozta válsághelyzetet is tovább súlyosbították.

(Sidney Morning Herald)

Rovatok