Index Vakbarát Hírportál

Ijesztően meggyőző deepfake videókat készít egy kínai app

2019. szeptember 3., kedd 11:10

A Zao egy ingyenes arccserélő applikáció, amely több száz film- és tévésorozat-jelenet szereplőinek arcát képes helyettesíteni a mi arcunkkal, és ehhez mindössze egyetlen arcképre van szüksége rólunk.

Az alkalmazást csak múlt pénteken jelentették meg iPhone-ra, és szinte azonnal a legnépszerűbb tíz app közé küzdötte fel magát a kínai App Store-ban. A népszerűséggel együtt természetesen azonnal megjelentek az adatvédelmi és személyiségi jogi aggályok is, hiszen ha rendelkezünk valaki fotójával, egészen

meggyőző minőségű hamis videókat vagyunk képesek az appal létrehozni az illető főszereplésével.

Az applikáció a beszámolók szerint rendkívül gyorsan, szó szerint másodpercek alatt legenerálja a deepfake videót, de ha jobb eredményt szeretnénk elérni, opciók sorozatán keresztül beállíthatjuk, hogy nyitva vagy csukva legyen a szemünk és a szánk. A Zao jelenlegi állapotában csak az előre feltöltött jelenetekre tud arcokat illeszteni (ezek nyilván pontosan fel vannak térképezve, így előkészítették őket a fejlesztők az illesztésre), nem lehet szabadon választott videókat használni benne.

A Zao és a szinte nap mint nap megjelenő társaik egyre nagyobb kifinomultsága arról árulkodik, hogy szélvészgyorsan fejlődik a technológia. Nem régiben még több száz fotóra volt szükség a realisztikus deepfake videók készítéséhez, most pedig már elég egyetlen kép.

A személyiségi jogokra érzékeny felhasználóknál leginkább a felhasználási feltételek azon kitétele verte ki a biztosítékot, miszerint az app használatával a felhasználó hozzájárul ahhoz, hogy a fejlesztő

teljes, ingyenes és visszavonhatatlan jogokat szerez az összes, felhasználók által generált tartalomra.

a kritikákra reagálva a kínai fejlesztő megígérte, hogy semmi rosszra nem használja a hamis arcot tartalmazó videókat, csak az app fejlesztésére, valamint letöröl minden adatot a szerveréről, ha a felhasználó törli az appot.

(The Verge)

Rovatok