Index Vakbarát Hírportál

Kiszivároghattak az új iPhone teljesítményadatai

2019. szeptember 4., szerda 11:12

A napokban felkerült a netre egy hitelesnek látszó dokumentum a következő, még be nem mutatott iPhone modell teljesítményméréséről. Nem sokat tudni a dokumentum eredetéről, elképzelhető, hogy az Apple egyik munkatársának figyelmetlensége kellett a kiszivárgásához.

Persze ilyenkor mindenki jogosan gyanakszik, hogy maga az Apple szivárogtat ki szándékosan információkat az új telefonjairól, de az elemzők nem tartják valószínűnek, hogy épp a teljesítménymérést tennék közkinccsé – lévén az eredmények nem mutatnak valami bombasztikus fejlődést a jelenleg is kapható modellekhez képest.

A 11. generációs iPhone-okat valószínűleg hivatalosan iPhone XR2-nek fogják nevezni. A Macrumors értesülése szerint a kiadásra váró iPhone egymagos verziója 5415, míg a többmagos változat 11 294 pontot ért el a Geekbench platformok összehasonlítását lehetővé tévő benchmark értékelésén. Ettől nem fog hanyatt esni senki, hiszen míg előbbi érték mindössze 12 százalékos fejlődés az előző generáció hasonló értékéhez képest, az utóbbi eredmény

gyakorlatilag semmilyen előrelépést nem jelent.

Még inkább csalódást keltő az eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy az új modellt a pletykák szerint az új, 2,66 GHz-es A13-as csipkészlettel fogják felszerelni a tavalyi 2,49 GHz-es A12-vel szemben. Sőt az új telefonban háromról négy gigabájtra növelték a RAM-ot a korábbiakhoz képest.

Az eredmények hitelességét növeli az, hogy a Geekbench egyik fejlesztője a Macrumorsnak mintegy védelmébe vette ezeket a számokat:

ezekkel az eredményekkel nincs semmi nyilvánvaló baj

– mondta John Poole, ezzel tovább tetézve a bajt.

A számok alapján úgy tűnik, hogy jelenleg a Qualcomm Snapdragon 865-ös processzora a legerősebb a piacon, ami évek óta először teszi a vele felszerelt androidos telefonokat a legerősebbé mind közül.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az A12-es csipkészlet is csak 15 százalékkal volt gyorsabb az A11-esnél, viszont a grafikus teljesítményben 50 százalékos ugrást jelentett elődjéhez képest. A grafikus teljesítményt itt most nem mérték, így még van esélye az A13-nak, hogy legalább egy részterületen jelentős fejlesztésként hasson a vásárlók számára.

Mindenesetre az elemzők nem biztosak abban, hogy a 2019-es iPhone-ok emlékezetes mérföldkőként fognak bevonulni a telekommunikáció történetébe – legalábbis technikai képességeiket tekintve. Köztudott ugyanakkor, hogy az Apple-termékek sikerességében a teljesítménynek csak részleges szerepe van, a vásárlókat inkább a dizájn és a termékek körüli divat érdekli, kevésbé a benchmarking.

(Forbes)

Rovatok