Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az Android 10

2019. szeptember 4., szerda 08:19

A Google elérhetővé tette mobil-operációsrendszere legújabb verzióját - már azok számára, akik a rendszert támogató telefonnal rendelkeznek. Ez jelenleg hivatalosan a Google saját Pixel telefonjait jelenti, de a Techcrunch elemzői szerint elég valószínű, hogy azok a típusok, amelyek részt vettek a bétateszt-programban, hamarosan ugyancsak megkaphatják a frissítést. Minthogy az újabb Android-verziók tesztelése egészen nyíltan zajlik, a végleges verzió megjelenése nem feltétlenül okoz sokkszerű élményt -

az újabb képességekkel a felhasználók már találkozhattak a bétában.

Talán a leglátványosabb újítás a 10-es Androidban a sötét mód. Ezt éjszakai használatra ajánlják, és az ígéretek szerint jelentősen megnöveli az OLED-képernyős telefonok akkumulátoridejét.

Sokat fejlesztettek a gesztusvezérlésen is. A képernyőn tett újmozdulatokkal egyre szofisztikáltabb műveleteket lehet kezdeményezni, bár a tesztelők nem minden esetben találták ezeket megbízhatónak(hol működnek, hol nem), illetve praktikusnak.

Az értesítésekből indítható válaszlehetőségek is finomodtak, amit Smart Reply-nak, okos válasznak neveznek. Ha az értesítés például linket tartalmaz, a Smart Reply felajánlja, hogy megnyitja a Chrome-ban. Ugyanez a helyzet a címekkel, Youtube-videókkal: automatikusan a Térkép, illetve a Youtube megnyitása lesz az ajánlat.

A kiberbiztonsági fejlesztéseket illetően talán a legjelentősebb újítás, hogy a Google az új Androidban már a Play Store-on keresztül is telepítheti a legfontosabb biztonsági javításokat a telefonra, így azok miatt nem kell végigmenni a szokásos oprendszer-frissítési procedúrán.

Rovatok