Index Vakbarát Hírportál

A vegetáriánusok és vegánok gyakrabban kapnak sztrókot, mint a húsevők

2019. szeptember 5., csütörtök 10:25

Sokan azért térnek át a nagy részt vagy teljesen növényi alapú táplálkozásra, mert ettől az egészségi előnyöket remélnek. Ebben általában igazuk is van, ugyanakkor egy most megjelent kutatás eredményei éppen a közvélekedéssel ellentétes hatásokat valószínűsítenek. Az Oxfordi Egyetem népegészségügyi kutatói úgy találták, hogy

a vegetáriánusok és a vegánok nagyobb eséllyel kapnak sztrókot, mint azok, akik állati eredetű táplálékot is fogyasztanak.

Ugyanakkor a szívbetegségek kockázata nagyobb mértékben csökken növényi alapú étrend esetén, mint amennyivel nő a sztrók veszélye, így összességében az egészségünk szempontjából még mindig jobban megéri elhagyni a húst.

A kutatás eredménye szerint a vegánoknak 20 százalékkal nagyobb esélyük van a vérzéses sztrókra, ami 1000 emberre hárommal több esetet jelent 10 év alatt. hogy pontosan mi okozza ezt a növekedést, az nem ismert. A kutatók úgy spekulálnak, hogy az alacsony koleszterinszint, illetve egyes tápanyagok alacsony koncentrációja játszhat benne szerepet. A B12-vitamin hiánya is emeli a sztrók kockázatát.

Másrészről viszont a vgetáriánusok és vegánok szívbetegségi kockázata 22 százalékkal csökken,

vagyis tíz év alatt tizeneggyel kevesebben kapnak közülük például infarktust, ezer emberre vetítve. Ennek oka nem túl rejtélyes, hiszen a növényi alapú étrendet követők általában soványabbak, alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük.

( CNN)

Rovatok