Index Vakbarát Hírportál

Algarobbanás ronthatta volna el a balatoni szezon utolsó napjait

2019. szeptember 5., csütörtök 14:26

Augusztus második felében egyre több nyaraló vehette észre, hogy a Balaton vize a tó nyugati medencéjéből kiindulva egyre zöldesebb árnyalatúvá változik. Ennek oka egy induló algainvázió volt, számolt be a Balatontippre hivatkozva az Időkép. Ha a moszatok robbanásszerű szaporodása néhány hónappal korábban indult volna be, az könnyen fejfájást okozhatott volna a tó körüli turizmusból élőknek.

Egyelőre még a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet kutatói sem tudnak egyértelmű magyarázattal szolgálni a rejtélyes jelenségre.

Az intézet mérései szerint augusztus folyamán több mint duplájára emelkedett az a-klorofil koncentrációja a Keszthelyi-öböl vizében (ami az algák tömegességének fokmérője). Mindössze két algafaj (egy cianobaktérium vagy kékalga, illetve a Ceratium fecskemoszat) okozta a tömeges elszaporodást. E két faj még soha nem okozott ilyen jelenséget a Balatonban.

A klorofilkoncentráció nem érte el azt az értéket, ami már nem teszi ajánlatossá a tóban való fürdést, de a határérték átlépése nem sokon múlt a szezon utolsó napjaiban. Nem egyértelmű, hogy mi válthatta ki az elszaporodást. Minthogy a Kis-Balatonban másfajta algák élnek, onnan nem jöhettek ekkora tömegben. Az a valószínűbb, hogy már a Balatonban kezdtek gyors szaporodásba. Ebben segíthette őket a Zalából érkező nagy mennyiségű nitrogén és foszfor.

De hogy e tápanyagok mennyisége mitől növekedett meg az utóbbi időben, azt nem tudni.

Rovatok