Index Vakbarát Hírportál

Óriási angolna lehet a Loch Ness-i szörny

2019. szeptember 5., csütörtök 18:34 | aznap frissítve

Csütörtökön tudósok bemutatták a Loch Ness tóból vett DNS-minta eredményét, ami szerint a skóciai tó legendás lakója feltehetőleg egy hatalmas angolna volt, írja az MTI.

Nagyon nagy az angolna-DNS előfordulási aránya, de őshüllőszerű szörnyetegre, dinoszauruszra utaló nyomot nem találtak 

– mondta Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója. Gemmell nem zárta ki, hogy egykoron hatalmas angolnák élhettek a tóban.

A legnagyobb természetes nagy-britanniai víztározó különböző pontjairól 250 vízmintát vettek a kutatók. Az adatok átfogó képet adnak a tóban lévő életről a legkisebb baktériumoktól a legnagyobb állatokig.

A nemzetközi kutatócsoport 2018 júniusában vett mintákat az úgynevezett környezeti DNS-ből (eDNS), amely a tengeri élővilág, például a bálnák és cápák tanulmányozásának már bevett gyakorlata. Amikor egy élőlény mozog a környezetében, a bőrében, pikkelyében, tollában, szőrében, székletében vagy vizeletében lévő DNS apró töredékeit hagyja hátra. Ezt a DNS-t begyűjtik, szekvenálják, majd egybevetik a több százezernyi különböző organizmus ismert genetikai szekvenciáit tartalmazó adatbázissal.

Gemmel kiemelte: a tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna. Búvárok „combnyi vastag” és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

Rovatok