Index Vakbarát Hírportál

Minden korábbinál alacsonyabbra olvadt Svédország egykor legmagasabb csúcsa

2019. szeptember 5., csütörtök 19:47

Az elmúlt öt évtizedben 24 méternyit olvadt Svédország legmagasabb hegye, a Kebnekaise déli csúcsa, amely egykor az ország legmagasabb csúcsának számított – írja a Local.

A Svédország északi részén fekvő hegységnek két fő csúcsa van: korábban a gleccserrel borított déli volt a magasabb, de ez a hőmérséklet emelkedése miatti folyamatos olvadás következtében megváltozott, tavaly óta már az északi csúcs a magasabb, amelyet nem borít jég, így nem veszt a magasságából.

A Tarfala hegyi állomás kutatóinak friss adatai szerint a déli csúcs jelenleg 2095,6 méter magas, ezzel 1,2 méterrel alacsonyabb, mint a 2096,8 méteres északi csúcs. A méréseket vezető Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholm Egyetem tudósa szerint a déli csúcs esetében ez a legkisebb magasság, amelyet valaha mértek.

A méréseket GPS technológiával végzik, ezért az adatokban mindössze néhány centiméteres hibalehetőség van. A Kebnekaise magasságáról a legkorábbi adat 1902-es, a negyvenes évek óta pedig minden évben mérik. A déli csúcs magassága évszaktól függően három méteres változásokon is átmehet év közben, a legnagyobb magasságát általában májusban éri el, a legkisebbet szeptemberben. Ezért most még a déli csúcs év közben vissza-visszaelőzi az északit magasságban, de ha folytatódik a tendencia, hamarosan már egész évben alul fog maradni.

Rovatok