Index Vakbarát Hírportál

Wingsuittal hegynek csapódott és szörnyethalt a NASA kutatója

2019. szeptember 5., csütörtök 11:36

Az angol Angelo Grubisic, amellett, hogy a NASA-nak dolgozott, illetve a Southamptoni Egyetem tanára volt, extrém sportolókét tett szert ismertségre. Wingsuittal (tehát a vitorlázást lehetővé tevő szárnyas ruhában) döntögette a távolsági és időrekordokat.

Ez azonban nem veszélytelen hobbi. A 38 éves tudós éppen világcsúcsdöntésre készülve edzett Szaúd-Arábiában, amikor óránként 178 kilométeres sebességgel egy hegynek csapódott, és azonnal meghalt.

A baleset az Aszír-hegység vonulatai között történt, miután Grubisic szárnyas ruhájában kiugrott egy helikopterből. Összesen négy wingsuitos repülő ugrott ki egyszerre, így társai láthatták, hogy először megperdült a tengelye körül, majd a sziklafalnak csapódik. Grubisic azon wingsuit repülők közé tartozott, akik direkt extrém közel repültek a sziklákhoz, hogy a fejkameráikkal rögzített videóik különösen lélegzetelállítók legyenek. A világcsúcsdöntő vállalkozást a sportoló - látnoki módon -

Ikarusz-projektnek nevezte el.

A legtovább tartó wingsuitos repülés fennálló világrekordját a kolumbiai Jonathan Florez tartja, aki 2012-ben 9 perc 6 másodpercig siklott. Florez Svájcban lelete halálát 2015-ben, ugyancsak wingsuitos repülés közben. A magassági rekordot 11,4 kilométerrel tartják (innen ugrottak ki, a legnagyobb wingsuitban elért sebesség 363 km/h volt, míg a távolsági rekord 32 kilométer.

Grubisic az összes most felsorol rekordot meg akrta dönteni egyetlen ugrással: 13,7 kilométer magasból akart kiugrani, 15 percig akart repülni, és el akarta érni a 450 km/h-s sebességet. Ehhez a Southamptoni Egyetem hallgatóival közösen tervezett minden eddiginél hatékonyabb szárnyas ruhákat.

A sportoló a Southamptoni Egyetem mellett az Európai Űrügynökségnek és a NASA-nak is dolgozott, szakterülete az űrhajók meghajtórendszereinek tervezése és tesztelése volt. Az ESA tanácsadója volt tavaly a BepiCombo-küldetésben, amely a Merkúrt célozza (a két elindított szonda 2025-ben fogja elérni a bolygót). Emellett együttműködött a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatóival, akikkel például a marsi élet lehetőségeit kutatta.

Idén júliusban lett brit wingsuit-bajnok.

(Washington Post)

Rovatok