Index Vakbarát Hírportál

Nyom nélkül eltűnt egy tenger alatti obszervatórium

2019. szeptember 6., péntek 10:04

A Balti-tenger fenekére telepített, nagyméretű tudományosadat-gyűjtő automata állomásnak (a Boknis Eck Obszervatóriumnak) nyoma veszett.

Senki sem tudja, hogy hova lett.

A tengeralatti obszervatóriumot a német GEOMAR Helmholtz óceánkutató központ munkatársai telepítették 2016-ban, az ára 300 ezer euró (csaknem 100 millió forint) volt. Augusztus 21-én este negyed 9-kor a megfigyelőállomással hirtelen megszakadt a kapcsolat. Búvárokat küldtek a probléma helyreállítására, de ők csak az obszervatórium hűlt helyét találták. Az adattovábbítást végző optikai kábelt pedig valami elszakította és durván megrongálta.

Az állomást a Balti-tenger német partokhoz közel eső, lezárt részén telepítették, ahová még csónakokat és halászhajókat sem engednek be. Legutóbbi ismert pozíciója szerint 1,8 kilométerre tartózkodott a német partoktól, a dán határtól délre, 22 méter mélységben. Ennek ellenére mégis csak az a legvalószínűbb magyarázat, hogy

valakik behatoltak a területre, és elrabolták az obszervatóriumot.

Az állomás a tengervíz fizikai jellemzőiről, így a hőmérsékletéről, sótartalmáról, áramlássebességéről, tápanyagtartalmáról, illetve a klorofill- és metánkoncentrációról gyűjtött adatokat. Az adatok alapján a Balti-tenger délnyugati medencéjében honos ökoszisztéma egészségét monitorozták.

Először azt hittük, hogy csak kommunikációs hibáról van szó. De az egész berendezés eltűnt, a búvárok nyomát sem lelték. Amikor leértek a tengerfenékre csak az elszakadt adatkábelt találták, teljesen szétroncsolódva

- nyilatkozta Hermann Bange projektkoordinátor, a GEOMAR közleményében. a berendezés igen méretes volt. Összesen 740 kilogrammot nyomott, a vasszerkezettel, áramellátással, kábelezéssel és a mérőműszerekkel együtt. A közlemény szerint ezért rendkívül nagy erő kellett, hogy egyáltalán kimozdítsák a pozíciójából.

A kutatóintézet először saját maga kezdte keresni az obszervatóriumot - eredménytelenül. Most a lakosság segítségét kérik, hogy

aki látott egy tenger alatti megfigyelőállomást, az jelentse a hatóságoknak.

Semmit sem tudni arról, hogy ki vagy mi a felelős a rablásért. Az elsüllyedt hajókat sokszor szétbontják a tenger alatti fosztogatók, hogy anyagukat ócskavasként értékesítsék. Előfordulhat, hogy ők voltak, de az sem kizárható, hogy titkos katonai akciót hajtott végre egy ismeretlen állam.

(Gizmodo)

Rovatok