Index Vakbarát Hírportál

Ez az iPhone hamisítvány, mégis megveszik

2019. szeptember 6., péntek 11:32

A bevásárlóközpont boltjában odalép az emberhez egy vadidegen, és egy menő iPhone X-et kínál eladásra, az eredeti ár tizedéért. Vonzó lehetőség, talán leesett egy kamionról, és megpróbálják gyorsan pénzzé tenni? Nem erről van szó, hanem olyan ügyeskedő és rosszindulatú, jellemzően  ázsiai gyártók termékei ezek, akik át akarják verni a vevőket. A szakértői becslések alapján megalapozottan teszik ezt.

Évente 180 millió hamis mobilt gyártanak le, mert van rájuk vevő.

Ezzel a számmal riogatott minket az IFA rendezvényén az Afilias nevű amerikai cég, amely becslései szerint az Európában eladott telefonok 8 százaléka hamisítvány. Majdnem minden tizedik. Ezt pedig onnan tudják, hogy számos sikeres appgyártónak – például a Netflixnek – adnak el olyan szoftvermodulokat, amelyek felismerik a gázos mobilokat, és jelzik az app fejlesztőjének, hogy ezen a telefonon nem kéne futtatni az appot.

A kiállításon a kezünkbe nyomtak pár készüléket, hogy mondjuk meg: hamis, vagy eredeti? A hátlap felől nézve az iPhone egészen meggyőző volt, és kikapcsolva pont olyannak tűnt, mint az eredeti. A kamera lencséje egy kicsit gyanús volt, nem volt pont középen, de ez az avatatlan szemnek úgysem tűnne fel. A bekapcsolása után már egyértelmű volt a káva vastagságából és a kijelző furcsa színeiből, hogy ezt nem az Apple gyártotta, és elég hamar láthatóvá vált az is, hogy az iOS operációs rendszernek kinéző valami egy alaposan módosított Android.

Persze mire ide eljutunk, az eladó valószínűleg rég eltűnt a pénzünkkel. Ha online vásároltunk hamisítványt, még ennél is haloványabb az esélyünk rá, hogy valaha visszaszerezzük az árát. 

A Samsung Galaxy S10 és a Huawei Mate 20 hamis változata sokkal hamarabb lelepleződött, nem tudták olyan szolgaian lemásolni a formát, az apró részleteket.

Persze mindegyik telefon silány hamisítvány, általában nagyon olcsó és nem túl komoly teljesítményű Mediatek rendszercsippel, amik a sokat emlegetett Qualcomm Snapdragonok nyomába sem léphetnek. Amikor erre rájönnek a vevők, még mindig sokan gondolhatják azt, hogy sebaj, végül is elég olcsó volt a telefon, rajta van az eredetinek tűnő logó, miért is ne használná akkor már.

Ennél nagyobb hibát nem is lehet elkövetni

Az alacsony minőségnél sokkal nagyobb baj, hogy a hamis telefonok gyakran tele vannak hibákkal. Például elavult az operációs rendszer magja, amelyben kiberbűnözők által kihasznált sérülékenységek is megtalálhatók tucatjával. Emellett a gyártó sokszor fent is hagy a készüléken teszteléshez és hibakereséshez használatos appokat, amelyek rendszerszintű hozzáférést biztosíthatnak idegeneknek. Előfordulnak még jelszólopó vírusok és más veszélyes programok, amelyek csak a vásárlást követő hetekben aktiválódnak, azzal a céllal, hogy még nagyobb kárt okozzanak a naív vevőnek.

Így nemcsak rossz minőséget kapunk, hanem egyenesen ajtót nyitunk a mobilon a kiberbűnözők előtt. Az pedig már mindegy, hogy a hamisítvány gyártói szándékosan okoznak-e károkat, vagy ennyire sem értenek ahhoz, amit csinálnak. Az Afilias lényegében abból él, hogy segít a normális appok gyártóinak a hamisítványok felismerésében, így például a már említett Netflix nem fogja hagyni, hogy a videós applikációja elinduljon, és még kevésbé hagyja azt, hogy bárki begépelje egy ilyen telefonon a szolgáltatáshoz tartozó emailcímét és a jelszavát. Nehogy már a végén neki, a legális app gyártójának kelljen kezelni a felhasználó jelszólopási problémáját.

Vásárlásnál arra kell nagyon odafigyelni, hogy amikor már nemcsak kedvező az ár, hanem pofátlanul alacsony, akkor egészen biztosan hamisítványt árulnak. Aki ilyen telefont vesz, az már fel is van törve. Ha egy ilyen telefont bevisznek az otthoni wifire, a céges hálózatra, vagy bármilyen online fiókba - Gmail, Facebook vagy Viber - belépnek rajta, az is mind idegenek kezébe juthat, és úgy olvashatják az üzeneteinket, mintha folyamatosan átnéznének a vállunk fölött.

Bele kell nyugodni: nincs szuperolcsó iPhone, se Galaxy S10, viszont egy rakás ember pályázik arra, hogy hamis álomtelefonokkal elszedje a pénzünket.

Rovatok