Index Vakbarát Hírportál

Palkovics: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség

2019. szeptember 6., péntek 08:43

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjút. Elmondta, hogy a kormány célja, hogy a magyar fiatalok jobb, versenyképesebb egyetemeken tanulhassanak, és a megszerzett tudás birtokában megállhassák helyüket a munkaerőpiacon. A miniszter szerint

Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, és még a németeket is megelőzzük ezzel a teljesítménnyel. Úgy tűnik tehát, hogy mi a jelenlegi aránnyal megfelelően tudjuk működtetni a gazdaságunkat.

Azt nem fejti ki, hogy ezt úgy gondolja-e, hogy nem létezik Magyarországon olyan munkanélküli, akinek diplomája van, mert az azért erős állítás lenne.

A miniszter, aki immár a felsőoktatást is irányítja, elmondta, hogy az egyetemek finanszírozás stabil, 2010-hez képest az állam 660 milliárd forinttal költ többet oktatásra. 

A bolognai rendszerről (a felsőoktatási képzés 3 év alapképzésre és 2 év mesterképzésre bontásáról) a miniszter elmondta, hogy bár a rendszernek vannak hátrányai, nem szabad feladnunk, mert részei vagyunk az európai felsőoktatási rendszernek, és meg kell őriznünk a vele való kompatibilitást.

Az MTA kutatóhálózatának elvételével, és a volt akadémiai kutatók állását, kilátásait övező teljes bizonytalansággal kapcsolatban ezt a kérdést kapta a miniszter:

A viták során gyakran elhangzott a vád, hogy az alapkutatásokat visszaszorítanák. Mint akadémikustól kérdezem öntől: nem bújnak a tudósok gyakran a hangzatos alapkutatás szó mögé?

Palkovics László azonban elhárította ezt a feltételezést, mondván, ő ilyet soha nem mondott, és lehet, hogy egyesek ezzel takaróznak, az új rendszerben hatékonyabb lesz a működés. Nincsenek szerinte vitáik a kutatókkal és a kutatócsoportokkal, és a 

problémát azok gerjesztették, akik ebben a közegben még korábban pozíciókat szereztek.

A kérdező szerint "ismert probléma a kutatók álláshalmozása", és arról érdeklődik a minisztertől, hogy mit lehet tenni ez ellen. A miniszter szerint egy kutatónak átlagosan 2,5 állami munkahelye van. Egyeztetnek erről, és igyekeznek mindenki számára elfogadható megoldást találni.

Lazán kapcsolódik, hogy tavasszal kitudódott: az innovációs és technológiai miniszter havi800 ezer forintos fizetést vett fel az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI) évekig, miközben egyetlen közleménye sem jelent meg a 2014 óta.

 

Rovatok