Index Vakbarát Hírportál

A Hold-misszió kudarca ellenére India továbbra is az űrbe menne

2019. szeptember 8., vasárnap 17:27 | aznap frissítve

Megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét. Viszont továbbra sincs kapcsolat a Vikram nevű modullal, így azt sem tudni, milyen állapotban ért földet – közölte vasárnap az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO). A leszállóegységet kameráival azonosította az űrszonda, amely továbbra is kiváló állapotban kering a Hold körül, és hőképet is küldött a Vikramról.

A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat.

Az indiai űrkutatási hivatal továbbra is próbálja felvenni a kapcsolatot a Vikrammal, amely a tervek szerint 14 napon át végzett volna kutatásokat a Föld kísérőjének feltáratlan vidékén. A kutatóknak ez a 14 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy helyreállítsák a kapcsolatot, ám nem tudni, hogy a berendezés épségben vagy megrongálódva ért-e földet.

Az űrkutatási hivatal szerint India második Hold-missziója a leszállóegységgel kapcsolatos kudarc ellenére „90-95 százalékban teljesítette küldetését”.

Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki a bengalurui űrközpontban a kutatókkal együtt drukkolt a sikeres leszállásért, személyen vigasztalta, hosszasan ölelgette az Indiai Űrkutatási Szervezet letaglózott vezetőjét, Kailaszavadivo Szivant, és azt hangoztatta, hogy csak tovább nőtt India eltökéltsége a Holdra szállásra.

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

Ajey Lele, a Védelmi Tanulmányok és Elemzések Intézetének (IDSA) szakértője szerint a kudarc aligha fogja visszavetni India űrkutatási terveit. A feltörekvő dél-ázsiai ország 2021-ben űrhajósokat akar a világűrbe küldeni, későbbre pedig terveznek egy Vénusz-missziót és saját űrállomást is. Az indiai űrprogram nagy előnye az olcsóság, ami főleg az alacsonyabb bérköltségeknek tulajdonítható, és aminek köszönhetően máris számos ország bocsáttatja fel műholdjait Indiával. (MTI)

(Művészi illusztráció a Csandraján-2 indiai holdkutató űrszonda Vikram nevű holdra szálló egységéről. MTI/EPA/ISRO/ISRO)

Rovatok