Index Vakbarát Hírportál

Kirobbant a csomagtér ajtaja, újabb típus tesztjeit függeszti fel a Boeing

2019. szeptember 8., vasárnap 08:32

Az új, még tesztfázisban lévő 777X típus összes tesztjét felfüggesztette a Boeing lapértesülések szerint. A Seattle Times úgy tudja, hogy egy földi teszten történt a baleset, amelyben nem sérült meg senki: egy nem is valós repülésre tervezett tesztgép csomagterének az ajtaja robbant ki.

A Boeing szóvivője elismerte, hogy a csütörtöki végső terheléses teszten gond volt, ezért inkább felfüggesztették azt – a típus általános tesztjei ugyanakkor mennek tovább.

A sikeres tesztre a légügyi hatóság engedélyéhez is szükséges lett volna. Az ilyen teszteken a normálisnál jóval nagyobb súlynak és erőhatásnak teszik ki a gépeket.

A 777X a Boeing új szélestörzsű repülőgépe. Néhány hete ennek a kisebb, 8-as változatának a fejlesztését voltak kénytelenek felfüggeszteni a kevés megrendelés miatt, a gép forgalomba állása bizonytalan. Az amerikai gyártónak tavaly óta jelentősen visszaestek az eladásai, ha ez így megy tovább, az Airbus megelőzheti őket és ők lehetnek a világ legnagyobb repülőgépgyártói. Igazán súlyos problémát a 737 MAX jelent, a típustól a két légi katasztrófája után megvonták a repülési engedélyt.

Rovatok