Index Vakbarát Hírportál

Monacói számokról jelentkeznek az újabb wangiri-csalók

2019. szeptember 8., vasárnap 15:47

Több olvasónk és munkatársunk is jelezte, hogy ismeretlen külföldi telefonszámokról keresték őket szombat éjszaka/vasárnap hajnalban és napközben.

Vasárnap délelőtt már a 24.hu is írt arról, hogy

a legtöbb jelzés szerint +377-tel kezdődő, monacói számok keresték fel őket.

A portál is arra jutott, hogy azt ajánlja, senki se hívja vissza az idegen számot.

Vélhetően ugyanis a korábbi években már többször nagy port kavaró esetekhez hasonló csalási hullám érte el Magyarországot. Ezek az úgynevezett “wangiri” hívások. Ez a kifejezés azt takarja, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Az úgynevezett wangiri-típusú csalás során ugyanis az elkövetők távoli országokból indítanak véletlenszerű, szolgáltatóktól független hívásokat. Bevételük akkor keletkezik, ha a visszahívás nemzetközi hálózatot igényel, a pénzt ugyanis emelt díjas hívások után gyűjthetnek be. Hogy az ilyen hívások minél tovább tartsanak, egyes esetekben automata fogadással vagy a vonal megszakadását jelző hang bejátszásával nyújtják meg a hívást.

A jelenségről mi is írtunk korábban (itt egy 2015-ös és egy tavalyi cikkünk), szinte mindig valamiféle csalás, lehúzás áll az ilyen hívások mögött.

Rovatok