Index Vakbarát Hírportál

Törvénytelenül sok alkalmi munkással készülnek az új iPhone készülékek

2019. szeptember 9., hétfő 09:22

Az Apple keddi bejelentése előttre időzítette a China Labor Watch (CLW) nevű civilszervezet a jelentését, amely szerint az Apple és a Foxconn megsértette a kínai munkaügyi szabályokat, mikor túlságosan sok ideiglenes alkalmazottat foglalkoztatott a világ legnagyobb iPhone-gyárában. A jelentés szerint nem csak a foglalkoztatás módja, de a munkakörülmények sem voltak rendben a kínai gyárban- írja a Bloomberg

A szervezet emberei beépültek a Foxconn csengcsoui gyárának mindennapjaiba, és azt találták, hogy az ideiglenesen felvett dolgozók aránya nagyjából 50 százalék, miközben a törvények szerint ez az arány mindössze 10 százalék lehetne. Az Apple elismerte a hibát, és közleményében azt írja, hogy mindent megtesznek a Foxconnal együttműködésben, hogy ezt mihamarabb orvosolják. 

Nem ez az első eset, hogy kritika éri az Apple-t amiatt, hogy nem éppen a legjobb körülményeket biztosítják a partnereik a gyártóüzemekben. A cég pedig mindig meg is ígéri, hogy javítanak a munkakörülményeken, ugyanakkor a Foxconn szerint kénytelenek több ezer alkalmi munkást felvenni, ha hirtelen megnő a megrendeléseik száma, és tartani szeretnék a határidőket, főleg az új készülékek bejelentésekor, illetve az ünnepek előtt. 

A CLW szerint azonban az Apple felelőssége, hogy betartassák partnereikkel a saját magatartási kódexükben foglaltalkat, és hogy  az Amerikai Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború miatt megnövekedő gyártási költségeket ne a partnereiken és a munkavállalókon próbálják meg visszaszorítani. 

A legtöbbször bevándorlói státusszal rendelkező idénymunkásoknak nem jár fizetett betegszabadság vagy úgy egyáltalán bármilyen fizetett szabadság, biztosítás, nem jogosultak később munkanélküli segélyre, és a nyugdíjukba sem számít bele az így ledolgozott idő. Nem a Foxconn alkalmazza őket, hanem általában valamilyen alvállalkozón keresztül dolgoznak a cégnek. 

2017 végén derült ki, hogy a Foxconn középiskolásokat dolgoztat és túlóráztat, hogy tudják tartani az iPhone X gyártásának határidejét. Ekkor az Apple a saját embereit küldte oda, hogy biztosítsák a gyárban a megfelelő munkakörülményeket. 

Nem csak az Apple, az Amazon esetében is felmerültek ugyanezek a vádak a Foxconn ellen, az Echo hangszórók gyártásánál  derült ki, hogy szintén sok ideiglenes munkavállalót alkalmaztak, köztük rengeteg diákmunkást, akik rendszeresen sokat túlóráztak

Rovatok