Index Vakbarát Hírportál

Eljött a természet #metoo mozgalmának ideje

2019. szeptember 10., kedd 15:06 | aznap frissítve

Anglia egyik legismertebb nevezetessége a Stonehenge, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a nagy kőtömböket valószínűleg a Frome folyón úsztatták. Frome egyben az angliai település neve is Somerset megyében, akik most jogi személyiséget szeretnének adni a folyónak, hogy jogai legyenek, például, hogy ne lehessen megölni.  A támogatók szerint eljött a környezet #metoo mozgalma. 

Nem Anglia lenne az első, aki jogokat szeretne adni egy folyónak, és már nem csak folyókat, de erdőket, hegyeket és fákat is szeretnének jogi személyiséggel ellátni. 

A város lakói ettől a lépéstől azt remélik, hogy az ügyvédek sokkal hatékonyabban fel tudnak lépni, mikor egy sertéstelep vagy egy élelmiszeripari cég megint a folyójukba önti a szemetét. Peter Macfayden arról mesélt a Reutersnek, hogy nemrég neonkékké vált a folyó, fogalmuk sincs mi került akkor bele, de egészen biztos, hogy nagy gondok vannak Anglia folyóinak vízminőségével, ha ez például egy hatóságot sem zavart. 

Sokkal többről szól ez, minthogy megbüntessünk valakit, aki valami rosszat tett. Arról van most szó, hogy az emberek gondolkodásmódját változtassuk meg a környezetről, amiben mindannyian élünk. 

Az ötlet támogatói szerint Frome lehet a precedens, ami elindít egy ilyen mozgalmaz egész Európában, míg az ellenzők szerint ez az egész semmin nem fog változtatni, ahogyan a világ más helyein sem törtlnt változás, miután jogokat kaptak a folyók. Szerintük ez egy kedves ötlet, de ennél nem több. 

A szakértők sem fűznek túl sok reményt, hogy jogilag megoldható lenne ez a lépés, miközben már így is több törvény védi kiemelten a Frome folyót, igaz úgy tűnik, hogy ezek betartása sem megy éppen zökkenőmentesen. 

Azért vagyunk ebben a helyzetben, mert félreértettük a helyünket az ökoszisztémában. És sajnos tévedtünk. Nem tehetjük azt, amit csak szeretnénk. Ha mindenre mérget szórunk, az visszajön és belénk mar

-foglalta össze Macfayden, miért is fontos, hogy az emberek más szemmel nézzenek a természetre. 

Rovatok