Index Vakbarát Hírportál

Megbukott az orosz humanoid robot

2019. szeptember 11., szerda 22:17 | aznap frissítve

A Nemzetközi Űrállomást megjárt orosz humanoid robotról, Fedorról megállapították, hogy a korábban tervezettekkel ellentétben nem alkalmas űrmissziókra, és nem helyettesítheti az embert a kockázatos űrsétákon.

 Nem fog többé az űrbe repülni. Nincs már ott tennivalója, teljesítette küldetését

– közölte a szomorú hírt fejlesztője, Jevgenyij Dudorov szerdán.

A Szojuz űrhajó augusztus végén startolt a kazahsztáni Bajkonurból, fedélzetén egy emberalakú robottal, Fedorral. A dokkolás kicsit problémás volt, de végül sikerült. Fedor 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas. 

A távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akarták felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozta volna. Úgy tervezték, hogy képes legyen járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni, valamint korlátozottan az önálló cselekvésre is.

Kiderült azonban, hogy technikája a világűrben nem működik, lábai alkalmatlanok a külső bevetésekhez. A fejlesztő közölte, hogy már dolgoznak Fedor utódjának tervein, mely már megfelel az űrhajón kívüli munkavégzés kihívásainak.

A robot szeptember 6-án tért vissza a Földre, miután egy hetet töltött az űrállomáson, ahol az orosz űrhajósok, Alekszandr Szkvorcov és Alekszej Ovcsinyin körül sertepertélt. Az expedíció során számos feladatot elvégzett, és műszaki adatokat gyűjtött. Nem Fedor volt az első robot az űrben: 2011-ben az Egyesült Államok küldött fel egy humanoid robotot. Ezt a robotot 2018-ban hozták vissza a Földre, miután műszaki hibák léptek fel nála.

(MTI)

Rovatok