Index Vakbarát Hírportál

A Mészáros Lőrinc által gyakran használt jacht akár 200 liter gázolajat is elégethet egy óra alatt

2019. szeptember 16., hétfő 08:38

A G7 járt utána, hogy mennyit fogyaszt, illetve mennyi káros anyag kibocsátásával terheli a környezet az a jacht, a Lady Mrd, amelyet Mészáros Lőrinc is gyakran igénybe vesz tengeri kiruccanásaira. Nos, sokat fogyaszt. Nagyon sokat.

A hajóról nem derült ki egyértelműen, hogy Mészáros Lőrincé-e vagy sem, mindenesetre augusztusban szinte folyamatosan úton volt az Adriai-tengeren. Megfordult számos horvátországi üdülőhelyen, de Montenegróban is járt.

A Lady Mrd típusa szerint Benetti Crystal 140-es, és ennek hivatalos dokumentációja szerint a végsebessége 15 csomó (15 tengeri mérföld/óra=27,8 km/h), de általában még ennél is lassabban szoktak vele menni. A sebességtől nagyon függ a fogyasztás, hiszen a sebesség emelkedése és az ehhez szükséges energia között nem lineáris, sokkal inkább négyzetes az összefüggés.

A hajó 11 csomós sebesség mellett 1,6-2 hektoliter dízelolajat változtat széndioxiddá, vízzé és ezernyi szennyező anyaggá, majd pufog ki az atmoszférába. 

Ha teljes gőzzel haladnak, az üzemanyag-fogyasztás ennek a duplája is lehet. Az utóbbi időben egyre több adat lát napvilágot a hajózás környezetszennyező mivoltáról. A G7 számítása szerint a Lady Mrd havonta annyi dízelt használ, mint egy átlagos autó, teljes életideje során. Egy 2000 főt befogadni képes tengerjáró hajó fogyasztása pedig egymillió autóéval ér fel.

Rovatok