Index Vakbarát Hírportál

Az Apple szerint a Facebook egy zűrös app

2019. szeptember 17., kedd 10:16

A támogatott iPhone-okra hamarosan megérkezik az iOS 13, az Apple mobilos operációs rendszerének legújabb verziója, és ebben fokozott védelmet kapnak a felhasználó személyes adatai. Ebből kaptak egy kis ízelítőt mindazok, akik feltelepítették az iOS 13 korábban elérhetővé tett béta verzióját.

Kiderült például az is, hogy a Facebook akkor is nyomon követné a felhasználót, amikor nem fut az app

Néhány mobilozó váratlanul arról kapott értesítést az iOS 13-tól, hogy a Facebook szeretné használni a Bluetooth-t, és olyan időpontban jött a felhívás, amikor nem a közösségi szolgáltató appját használták.

Hogy mire jó a Facebooknak a bluetooth, az könnyen kikövetkeztethető abból, ahogyan mi magunk is használjuk. Elég belépni ehhez a bluetooth beállításához, ha be van kapcsolva, a telefonunk máris elkezdi keresni a közeli készülékeket. Kényelmi funkció, hogy gyorsan megtalálja a rendszer a vezeték nélküli fejhallgatónkat, hangszórónkat, okosóránkat.

Ugyanezt nézi a Facebook is, ezek szerint akkor is, amikor nem fut. Megnézi, hogy milyen más telefonok vannak a közelünkben bekapcsolt bluetooth csatolóval, és ebből pontosan tudja, hogy kikkel tartózkodunk egy légtérben. Ha mindkét telefonon fent van a Facebook app, nem nehéz kikövetkeztetni a kapcsolatokat.

Emellett a bluetooth látja azokat a bluetooth jeladókat is, amiket jellemzően boltok üzemeltetnek, így a Facebook célzottabb hirdetéseket tud megjeleníteni. Mondjuk végigköveti, hogy bementünk egymás után három cipőboltba, és elkezd cipőreklámokat elénk tenni.

Az iOS 13 már lehetővé teszi az appok bluetooth-hoz való hozzáférésének tiltását, de aki teljesen meg akarja szüntetni a nyomkövetést, annak érdemes még a lokációhoz való hozzáférést is elvenni az apptól. Androidon sajnos csak az utóbbira van lehetőség, szóval ha bekapcsolva kell hagynunk a bluetooth-t (mondjuk egy fülhallgató miatt), akkor ennek a használatáról nem tudjuk letiltani a Facebookot.

(Business Insider)

Rovatok