Index Vakbarát Hírportál

Robbanás volt egy ebolát és himlőt tároló orosz laborban

2019. szeptember 17., kedd 08:27

Gázrobbanás volt és tűz ütött ki egy oroszországi laboratóriumban, ahol ebolát, himlővírust és más kórokozókat tárolnak kutatási célból – írta a Guardian. A baleset a hatszintes épület ötödik szintjén, az egyik egészségügyi vizsgálatokra használt szoba felújítása közben történt az orosz Állami Víruskutató Központban, amely röviden Vektor néven ismert.

Az 1974-ben létrehozott intézmény a szibériai Novoszibirszk közelében lévő Kolcovóban van, és annak a csupán két helynek az egyike a világon, ahol himlővírust tárolnak. Az egykori Szovjetunióban még biológiai fegyverekkel kísérleteztek itt, ma már a járványkutatásra fókuszálnak. Jelenleg is ez Oroszország egyik legnagyobb, alapkutatásokkal foglalkozó tudományos központja. 

Egy munkás harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a robbanásban, amely az épület ablakait is kirobbantotta. A tűz harminc négyzetméteren égett, és sikerült eloltani. Az orosz hatóságok szerint a leégett szobában nem tároltak veszélyes anyagokat, és az épület szerkezete sem rongálódott meg – a Svoboda.org ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázpalack robbanása miatt az épület több ablaka is kitört.

Rovatok