Index Vakbarát Hírportál

A gatwicki reptéren 2022-től arcszkennelés után lehet csak repülőre szállni

2019. szeptember 18., szerda 14:06

Sok, London és Budapest között fapados járatokkal ingázó magyar halad keresztül rendszeresen a gatwicki reptéren. Az üzemeltető cég illetékesei bejelentették, hogy hamarosan állandó jelleggel bevezetik az arcfelismerésen alapuló azonosítást a reptéren repülőre szálló összes utas számára.

Ezzel Gatwick lesz az első ilyen reptér az Egyesült Királyságban.

Tavaly már tesztelték a rendszert az Easyjettel együttműködésben az önkiszolgáló beszállókapuknál. A közlemény szerint a rendszer le fogja rövidíteni a várakozási időt, de ettől függetlenül az utasoknak továbbra is maguknál kell tartaniuk az útlevelüket.

A tesztek során a gatwicki üzemeltető állítása szerint az utasok több mint 90 százaléka kényelmesnek, könnyen használhatónak találta a rendszert, és jelentősen lerövidült ezáltal a sorban állással töltött idő. A következő lépésben fél éven keresztül újabb tesztet fognak végezni, majd az északi terminál nyolc beszállókapujánál véglegesen is kialakítják az arcfelismerő kamerákkal felszerelt beléptetőrendszert.

Erre várhatóan a reptér bővítése után, 2022-ben kerül majd sor.

Az utasoknak be kell majd szkennelniük az útlevelüket, hogy a rendszer összehasonlíthassa a benne szereplő fotót tényleges ábrázatukkal. A rendszer csak az Egyesült Királyságban számít újnak. Egyes kínai reptereken már olyan arcfelismerő technológia üzemel, amely ránézésre megmondja, hogy az illető utas gépe honnan indul, és mikor várható az indulása.

Ez nemcsak a technológiai fejlettséget, de a két ország gyökeresen eltérő hozzáállását is mutatja az emberek megfigyeléséhez, személyiségi jogaik védelméhez.

Az Egyesült Királyságban igen nagy botrány kerekedett abból, hogy a londoni King's Cross környékén zajló ingatlanfejlesztések mögött álló cég a Metropolitan rendőrség adatbázisából kapott fotók segítségével arcfelismerő technológiával szerelte fel a térfigyelő kameráit, és a járókelőket az ő tudtuk és beleegyezésük nélkül próbálták azonosítani (az állításuk szerin azért, hogy kiszűrjék a bűnözőket). Így az arcfelismerés jelenleg heves érzelmeket vált ki, legyen bármi is a célja.

( The Register)

Rovatok