Index Vakbarát Hírportál

Jobb az alapos kézmosás, mint pár csepp kézfertőtlenítő

2019. szeptember 19., csütörtök 10:22

Már rég tudjuk, hogy kevés a nátha terjedése ellen, ha csak a szánk elé tesszük a kezünket tüsszentéskor. Sokaknak már a táskájában lapul a kézfertőtlenítő, hogy influenzaszezonban vagy a buszon kéznél legyen a fertőzések ellen. Egy friss kutatásból viszont kiderült, hogy lehet, hogy kevés egy gyors etanolos kézdörzsölés, ha a markunkba tüsszentünk – írja a CNN.

Ez azért lehet, mert tüsszentés után a tenyerünk még tele van friss orrváladékkal. Japán kutatók influenzásoktól orrváladék-mintát vettek, majd azt szétkenték 10 lelkes vállalkozó ujjain és fertőtlenítőt nyomtak rájuk. Az etanolos oldat két perc után se végzett a vírussal, négy perc kellett, hogy deaktiválja azt.

Ez az eredmény valószínűleg azért megy szembe az eddigi tapasztalatokkal, mert a korábbi vizsgálatoknál szárazon vitték fel az alanyok kezére a vírust, és nem volt jelen a váladék, amin a mikrobák burjánzhatnak. A japán kutatás egyik vezetője szerint ez a váladék percekig védheti a vírust. Miután hagyták, hogy az alanyok kezére száradjon a váladék, mindössze 30 másodperc is elég volt, hogy elpusztítsák a vírust.

A következő kísérletekben magát a dörzsölést figyelik majd meg, hiszen akár az is hozzájárulhat a fertőtlenítéshez.

Az eddigi kutatásoknál a kézfertőtlenítő mindig jóval hatékonyabbnak bizonyult, mint egy szappanos kézmosás. Ennek az az oka, hogy az emberek többsége nem mossa elég ideig a kezét, hogy lemossák a baktériumokat. Átlagban csupán 11 másodpercig mostak kezet a megfigyelt tesztalanyok.

– mondta Dr. Charles Gerba (közismertebb nevén Dr. Baci), az Arizonai Egyetem professzora. Tapasztalatai szerint egy fél perces, alapos kézmosás végez a kézen található legtöbb friss és száraz váladékos vírussal is.

Rovatok